В цялата тревожна ситуация с Covid-19 има и нещо някак успокояващо – по-голямата част от света прави същото, което правим и ние. Изборите ни към настоящия момент се свеждат до това къде да прекарваме времето си: в хола, спалнята или кухнята; какво да гледаме, какво да хапнем. Дори творци от ранга на обожавания от нас Лука Гуаданино („Аз съм любов”, „Призови ме с твоето име“, „Суспирия“) се сблъскват с предизвикателствата на социалното дистанциране. В есе за Vulture италианският режисьор сподели каква е картината в родината му и с какво е ангажиран в условията на пандемия:

„Работя, защото съм в постпродукция на три различни проекта. Един от тях е сериалът „We Are Who We Are“ за HBO. Продуцирах и филма „Born to Be Murdered“, режисиран от Фердинанд Сито Филомарино и довършвам документалния „Salvatore, the Shoemaker of Dreams“ за легендарния дизайнер Салваторе Ферагамо. Живея в центъра на Милано. През прозореца си виждам, че градът е празен. Пейзажът прилича на футуристична дистопия, като тази в „The Man Who Fell to Earth“ на Никълъс Роуг.“

Точно преди година обобщихме информацията около „We Are Who We Are“. Припомняме, че това е история за съзряването на двама американски тийнейджъри, които живеят във военна база в Италия заедно с родителите си. Основни теми са приятелството, първата любов и предизвикателствата на това да си подрастващ, валидни за младите във всяка точка на света.  Вече имаме официално потвърждение на актьорския състав, в който най-ярко блести звездата на американското независимо кино Клои Севини. В осемте епизода, заснети в Италия, ще видим още Джак Дилън Грейзър („To“), Алис Брага („City of God“), Фатих Алаби („Chewing Gum“), Спенс Мур II („All American“), Кори Найт („Nobodies“), Том Мерсиер („Synonyms“) и Себастиано Пагаци („Stupid Cupid“). Продуцент е Wildside, която стои зад проекти като „Младият папа“.

Знаем горе-долу толкова и за „Born to Be Murdered“, който Гуаданино продуцира. Действието се развива в Атина, Гърция, където млада двойка, в ролите Джон Дейвид Уошингтън („BlacKkKlansman“) и Алисия Викандер („Момичето от Дания“), попада в капана на конспирация с трагични последствия. Сценарият е на Кевин Райс, а в каста са още Бойд Холбрук („Логан“) и Вики Крепс („Невидима нишка“). Голяма част от екипа зад камера се състои от хора, с които Гуаданино вече е работил, и то повече от успешно. Оператор е Сайомбу Мукдийпром, заснел вълшебния „Призови ме с твоето име“, а музиката е дело на носителя на „Оскар“ Руичи Сакамото.

Най-малко информация имаме за документалния „Salvatore, the Shoemaker of Dreams“, но той най-вероятно е базиран на автобиографията на иконичния дизайнер, публикувана през 1957 г. Още като беден тийнейджър-обущар Ферагамо напуска Италия и се мести в Америка в търсене на по-добър живот. Установява се в Калифорния, където обувките му се превръщат в сензация сред холивудския елит. По-късно, през 1927 г., се връща към корените си и основава луксозната си компания във Флоренция.

Предвид обстоятелствата в глобален мащаб Лука Гуаданино не споделя информация за премиерните дати на проектите, върху които работи. Остава ни само да следим с интерес новините около всичко, до което се докосне, докато кризата премине както за него, така и за нас.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *