Смятаме, че Ейбъл Ферара (известен у нас като Абел Ферара) е творец, който няма нужда от представяне. Той е сред режисьорите, които харесваме ужасно много (филмите му никога не ни оставят безразлични, дори и понякога да не ни допадат съвсем), и отправяме благодарности към „боговете“ на киното, които преди две години ни позволиха да се запознаем с него лично на 22-то издание на София Филм Фест, както и отново да гледаме на голям екран някои от най-добрите му произведения.

За наша радост тази година Ферара се завръща с нов филм – „Siberia“. Той събира отново емблематичния провокатор с един от любимите му (а и на нас също) актьори Уилям Дефо, който участва в „New Rose Hotel“, „Go Go Tales“, „4 h 44, Last Day on Earth“, както и в последните му два игрални филма, „Pasolini“ и „Tommaso“.

Премиерата на „Siberia“ е днес на Берлинале и по този повод в интернет се появи първият му трейлър. Предлагаме ви да го видите без никаква предварителна информация за сюжета, а ако все пак държите да имате наяква представа какво да очаквате, по-долу ще откриете официален синопсис.

Изглежда повече от прекрасно и нямаме търпение да чуем какви са първите отзиви. Каквито и да са обаче, не бихме пропуснали подобно сюрреалистично, митично и  едновременно с това лично изследване на човешка душа, режисирано от любимия ни Ейбъл Ферара.

Ето и официалния синопсис от Берлинале, който ще ви разкрие повече подробности:

Един човек бяга от един свят в друг, странен и студен. Кожите и огънят го топлят; пещера е неговият подслон. Той е съсипан човек, който иска да бъде сам. Но дори изолацията не му носи вътрешен покой и той отново тръгва на пътешествие, този път навътре в себе си. Той изследва сънищата си, обръща се към спомените и търси видения. Редките срещи с други хора са на език, които той не говори, с тела, които го вълнуват, и видове любов, които той изследва и след това губи. Пътуването му се превръща в танц с демони, но отново и отново пламва светлина. В историята на киното съществуват много опити митичното да се представи като нещо интимно, а радикалното като лично изследване. Но има само един творец, който е необуздано анархичен, метафизично загадъчен и в същото време обсебен от божественото и фанатичен по отношение на истината: Ейбъл Ферара, който отново обединява сили с актьорското си алтер его, Уилям Дефо. Предишният му филм „Tommaso“ изследва начина, по който желанието се проявява в семейството, докато в „Siberia“ (мъжкото) его изцяло изоставя ежедневието. За да представи и открие себе си.

плакат

Режисьор на „Siberia“ е Ейбъл Ферара („Ms .45“, „Кралят на Ню Йорк“, „Лошият лейтенант“, „The Funeral”), който е и сценарист наравно с Крист Зойст („Welcome to New York“). В ролите са Уилям Дефо, Саймън Макбърни, Доуниа Сиков, Кристина Чириак, Даниел Хименес Чачо и др.

Премиерата на филма е днес на фестивала в Берлин, а по кината ще тръгне от 19 март.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *