Виждаме непрестанно около себе си примери как, след експлоатиране на всевъзможни творчески решения и традиции, в нашето съвремие най-сигурния начин на привлечеш вниманието на публиката е чрез провокация. Джъстин Кързел е един от творците, които не се отказват от нея и привеждаме поредното доказателство – още един трейлър на новия му филм „True History of the Kelly Gang”.

Прави впечатление малко по-подредения стил на разказване, дори и на малкото кадри, които композират тази реклама. А си заслужава това определение, защото авторите не са избягали от всеобщата тенденция да кажат/покажат с колко „звезди” са ги наградили разни киноспецове, зърнали филма по време на фестивалните му представяния. Разказът за безмилостния австралийски Робин Худ от известно време е в кината на родината си, а ето и новия трейлър:

https://www.youtube.com/watch?v=sfMz7afQEio&feature=emb_logo

Едно не може да му се отрече на Кързел – умело използва неочаквани от публиката визуални решения и нестандартни ракурси; вмъква камерата неусетно между героите и тя излиза от статичната си роля на наблюдател-разказвач. Дали това помага на зрителите да станат част от филмовото действие, или отблъсква част от публиката – това е въпрос на лично възприятие и не подлежи на обобщение, но определено е провокация.

True History of the Kelly Gang” притежава един неподозиран „коз” – младия Джордж Маккей. Особено след успеха на „1917” на „Златните Глобуси”, след като се произнесе и Американската киноакадемия, някак си сме сигурни, че който види изпълнението на актьора в драмата на Сам Мендес, посветена на Първата световна война, с интерес ще потърси възможност да види и още едно превъплъщение на младежа, в съвсем друго амплоа.

В основата на филма на Джъстин Кързел е едноименният роман на Питър Кери „True History of the Kelly Gang”, адаптиран за екран от Шон Грант. Роден в семейство на бунтовни ирландски имигранти, австралийският гангстер се превръща в легендарен образ от XIX век, та чак до наши дни. Изкушаваме се да припомним какво споделят киноспецове след премиерата в Торонто:

True History of the Kelly Gang” на Кързел е създаден в чест на самата Австралия – като място, в което не важат закони, притежаващо целия суров потенциал на американските гранични земи, а също и като интересен портрет на самия Нед Кели.

плакат

В ролята на малкия Нед Кели е Орландо Шверт, Джордж Маккей е порасналият луд бандит, а в актьорския екип са още Ръсел Кроу, Никълъс Холт, Еси Дейвис, Томасин Макензи, Чарли Хънам и др.

Все още няма обявена премиерна дата за филма в Щатите, но в края на февруари ще го видят киноманите във Великобритания, Ирландия, Русия, Турция, а през март – в Нидерландия и Гърция. Да видим какво ще каже публиката…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *