По подобие на миналата година, вчера американската Академия за филмови изкуства и наука изсипа финалните списъци с филмите, борещи се за номинации за „Оскар“ 2020 в няколко отделни категории. Тук и сега отбелязваме „най-добри специални ефекти”, а тези дни ще се постараем да отразим и останалите – „най-добър международен филм“ (редуцирания списък), „документален филм“, „грим и прически“, оригинална музика“ и „песен“.

И така, първоначалните двадесет заглавия в категорията за специални ефекти сега са намалени до десет. Очаквано големите продукции като „Отмъстителите: Краят“, „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“, „Алита: Боен ангел“ и „Терминатор: Мрачна съдба“ продължават да са „в играта“ заедно с други филми, където ефектите са „доста очевидни“, като изцяло създадения чрез компютърна, фотореалистична анимация „Цар Лъв“, „Котките“, който предлага интересни хибриди между котки и хора и „Близнакът“, където младият клонинг на Уил Смит е компютърно генериран по подобие на герои като Ам-Гъл и Цезар.

Наред с горните заглавия са и „малките“ филми като еднокадровата (не наистина, но това е илюзията) военна драма на Сам Мендес „1917“ и гангстерския епос на Мартин Скорсезе „Ирландецът“, където Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши са подмладени с най-новите достижения в „de-aging” технологията. Като цяло, единствената изненада за нас е отпадането на „Спайдър-мен: Далеч от дома“ за сметка на „Капитан Марвел“, който също използва подмладяване за героя на Самюъл Л. Джаксън.

„Alita: Battle Angel”
„Avengers: Endgame”
„Captain Marvel”
„Cats”
„Gemini Man”
„The Irishman”
„The Lion King”
„1917”
„Star Wars: The Rise of Skywalker”
„Terminator: Dark Fate”

Пълният списък с номинираните за 92-те награди „Оскар”, сред които ще са и финалните пет (максимално допустимият брой) в категорията за специални ефекти, ще стане ясен на 13 януари 2020, а церемонията по връчването на наградите ще се състои на 9 февруари 2020 в Dolby Theatre в Холивуд.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *