В неспирното ни търсене на нови и нови странни и нестандартни филми се натъкнахме на трейлър и ексклузивен клип на „Little Joe” – хорър филм на австрийската режисьорка Джесика Хауснер, представен на тазгодишния фестивал в Кан. Зарибихме се веднага по трейлъра, тъй като показва идеално зловещата и смущаваща атмосфера на филма, поставена на изключително стилистично изпипан фон.

Little Joe” разказва за корпорация, в която група учени отглеждат цвете, способно да направи собственика си щастлив, стига и то самото да е щастливо. Алис е старши учен в компанията, а също и отдадена самотна майка, която решава, противно на политиката на компанията, да занесе едно от цветята на сина си и да го кръсти „Малкия Джо”. Бързо обаче става ясно, че изкуственото щастие съвсем не е безобидно и с течение на времето нещата започват да стават все по-плашещи.

Понеже гледахме трейлъра, преди да знаем каквото и да било повече за филма и веднага ни грабна, предлагаме ви и вие така да направите, а после да споделим мисли:

Разбира се, първото нещо, което моментално прави впечатление, е невероятният визуален стил – плътните и контрастни цветове, еднаквостта на всичко в лабораторията, движението на камерата. Дори и само това да беше, щяхме да сме заинтригувани. Но оттук нататък идва вече странното държание на хората, които вдишват полена от цветята, и цялостната озадачаваща атмосфера на случващото се, вещаеща нещо ужасяващо „зад ъгъла”. Да не говорим, че въпросите, които се поставят, ни е адски интересно как са разгърнати във филма – що е то щастието? Може ли да бъде изкуствено стимулирано? Когато се грижиш за нещо и то те прави щастлив, това добре ли е? Не е ли идеята за такова изобретение прекалено хубава, че да е истина?

А има и ексклузивен клип, който поставя въпроса какво става с хората, които се изправят срещу статуквото. Вижте го сега:

Джесика Хауснер („Lourdes”, “Amour Fou”) е режисирала филма по сценарий, написан от нея и Жералдин Бажар. В главните роли са Бен Уишоу и Емили Бийчъм, която е отличена с голямата награда за главна женска роля на фестивала в Кан.

Филмът след Кан е показван само по различни фестивали, щатската му премиера е насрочена за 6 декември, а великобританската – за 21 февруари 2020 г.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *