Накратко, в началото на октомври научихме новината, че дълго подготвяната екранизация на един от любимите ни фантастични романи (признат за една от класиките в жанра) „Снежен крах” („Snow Crash”) на Нийл Стивънсън, се префасонира в телевизионен сериал, който ще бъде подкрепен от Amazon. Сега обаче научаваме (от Deadline), че не ми било Amazon, а най ми било HBO Max. Смяна, която лично нас не ни притеснява особено, тъй като не променя перспективата за (потенциална) скорошна и качествена реализация.

Начело на проекта като режисьор остава Джо Корниш („Attack the Block”, „The Kid Who Would Be King”), а адаптацията ще бъде дело на Майкъл Бакол („Внедрени в час“), който ще бъде шоурънър заедно с Анджела Робинсън („The L Word“). Продуцент ще бъде Франк Маршал („Похитителите на изчезналия кивот“, „Кой натопи Заека Роджър“, „Живи“, „Самоличността на Борн“).

За пореден път отбелязваме, че „Снежен крах” е наистина забележителна книга, разглеждаща огромно количество теми и идеи, сред които лингвистика, религия, антропология, философия, технологии и много други и горещо я препоръчваме дори и на хора, които се отнасят скептично към фантастиката. Ето официалния синопсис на българското издание:

В реалния живот Хиро Протагонист е просто хакер на свободна практика. Дели смрадливата си квартира със своите два самурайски меча и един откачен украински гръндж-китарист. Но на Улицата, в киберкосмоса на Метавселената, той е един от богоизбраните. Елитът, който определя параметрите и създава правилата.

Единственият, който може да се справи със Снежния крах.

Радваме се, че проектът по екранизирането на „Снежен крах” е намерил нов дом за реализация, а не изпадна в поредната дългогодишна кома, макар че няма никаква гаранция, че HBO Max ще го изведат до финал. Все още има прекалено много неизвестни и потенциални проблеми, но ако и сега, в ситуация на непрекъсната надпревара за оригинално съдържание между отделните стрийминг платформи и телевизии, „Снежен крах” не стигне до екраните, не виждаме кога ще.

Ще следим развитието му, както и това на адаптациите на „Периферни тела“ и „Невромантик“ по Уилям Гибсън.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *