Връщането към безмислената реалност на човешките конфликти никога не може да бъде „too much“ – поне докато сблъсъците между различни враждуващи групи продължават, независимо от „просветеното“ време, в което живеем. Уроците на историята често са пренебрегвани от поколенията, затова е от значение по всяко време да има по един Кристофър Нолан или Сам Мендес, които да създават образи, загнездени задълго в съзнанието на публиката. И макар да не сме привърженици на предварителното „тръбене“ и на възхваляващите надписи в обновените трейлъри (в случая най-вече обявяват номинациите за „Златен Глобус“) с минимално количество нови кадри, предлагаме на вашето внимание пореден поглед към „1917“, за да запомним, че не бива да го пропускаме.

Главните роли в тази хипнотична и всепоглъщаща надпревара с времето, реализирана под майсторското ръководство на Сам Мендес и Роджър Дийкинс, са поверени на младите актьори Джордж МакКей („Captain Fantastic”) и Дийн-Чарлз Чапман („Игра на тронове”). Творческият екип на филма разчита и на солидната подкрепа от страна на винаги прецизните и впечатляващи Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач, Марк Стронг, Ричард Мадън, Андрю Скот, както и Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър, Набан Ризван, Клер Дюбург. Напомняме отново синопсиса на филма:

В разгара на Първата световна война двама млади британски войници – Скофийлд (МакКей) и Блейк (Чапман), трябва да изпълнят една абсолютно невъзможна мисия. Те получават заповед незабавно да пресекат вражеската територия и да доставят едно съобщение, което ще спре предвиждана смъртоносна атака и ще бъдат спасени хиляди животи – сред тях е и родният брат на Блейк…

Ще повторим искреното ни желание този филм на Сам Мендес да бъде включен като част от историческите „помагала”, с които младата публика би могла да се срещне с миналото. Още се надяваме някой ден да видим и изключителния портрет на времето, създаден чрез документалния експеримент на Питър Джаксън „They Shall Not Grow Old” – вярваме, че именно филми като неговия и като „1917” са способни да запазят така ценната памет за миналото на безразсъдното човечество…

Премиерата на филма пред избрана публика предстои на 25 декември, а широкото разпространение в киносалоните на САЩ още десетки страни по света ще продължи през януари 2020 година. У нас премиерата му се очаква на 24 януари 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Изгледах 1917 и на ниво кинематография е 10! Както и това, че е заснет с „one shot“. Това са предимствата на филма. А недостатъците са много. Най-вече сценария.

    ВНИМАНИЕ!!! СЛЕДВАТ СПОЙЛЕРИ!!!
    ===============================

    Не става ясно защо точно двамата герои са избрани за такава опасна мисия.
    Единият можел да разчита добре карти(географски) и брат му е в батальона, който трябва да бъде предупреден. Което сигурно му служи за мотивация, но мотивацията не може да замести уменията. А другият е…приятел на първия?! И затова е избран за мисията?!
    За по-лесно ще наричам единия, който е по-пълен „първият“. А другият, който е по-висок „вторият“. И така… Още в началото на филма вторият си порязва ръката на бодлива тел. После без да иска я пъха в трупа на германец, от който излизат плъхове. След това двамата „проучват“ изоставените окопи на германците, след като имат неотложна мисия, за която уж се борят с времето. И по този начин попадат в капан. След това попадат на германски самолет, който се разбива пред тях. И тяхната реакция е да помогнат на швабата да излезе от горящия самолет. От чисто човешка гледна точка това е правилна реакция, но от военна е чиста глупост. И, разбира се, швабата убива първия. А вторият убива швабата! Което трябваше да стане първоначално. Направо да се чуди човек дали не гледа лайв екшън на Бийвъс и Бътхед.
    След като първият е убит остава само един, така че оттук насетне „вторият“ ще го наричам „героя“. Та героят малко по-късно успява да премине през разрушен мост от германците, където го чака снайперист. И нашият вместо да се прикрие, а след това да продължи, за да завърши мисията си, защото времето недостига. Той решава, че е по-добре да убие снайпериста, като отиде в близост до него. При което и двамата се раняват, а героят изпада в несвяст за неопределено време. Малко по-късно се оказва, че героят е твърде бърз за куршумите на швабите, или последните са твърде неточни, когато стрелят. Та за известно време(около 20-25 мин.) действието е нещо средно между бягащия Форест Гъмп и стрелковите умения на щурмоваците от The Mandalorian. И след всичките премеждия на героя, той изпада в състояние на абсолютен непукизъм. В края на филма героят, за да стигне до щаба на батальона, за по-напряко минава през фронтовата линия, след като е дадена заповед за атака към врага. Да, ясно е, че драмата е „върховна“ и сценаристите са се опитали да направят филма уж по-достоверен. Но се е получил обратният ефект. В крайна сметка се оказва, че двамата, които са изпратени на самоубийствена мисия, са едва ли не новобранци без никакъв опит(което си е направо смешно). И само духът и волята(както и много късмет, за да е уж по-реалистично) на героя са катализаторите, които са довели до успешен край на мисията. В заключение – сценарият на филма наподобява компютърна игра от тип адвенчър, но без да имате контрол върху героя. Като настройките са на „новобранец“ ниво. Ха-ха!

    ПП Знам, че филмът все още не се е появил по кината в България. Така че тези, които не са го гледали да не ми четат коментара след предупреждението за спойлери!

  2. “Не става ясно защо точно двамата герои са избрани за такава опасна мисия”

    Именно защото мисията е самоубийствена началникът изпраща по-маловажни войници, които няма да са огромна загуба за войската. Фактът, че главния герой може да чете карти беше основната мотивация да изберат точно него.

    Не е необходимо да подлагаш под съмнение всяко едно сценарно решение и да търсиш логика под дърво и камък. Ако прилагаш подобен анализ на всеки филм, който гледаш никога няма да си доволен. За мен лично филмът е издържан на драматургично ниво и в съчетание с техническите качества си заслужава отлична оценка.

    1. вие двамата вечно се карате ейй значи😂.