След есенна обиколка на десетина щатски фестивали, последвала премиерата на престижния форум в Торонто и представянето на творбата на Лондонския филмов фестивал, „Just Mercy” на Дестин Даниел Кретън вече има известен брой почитатели, като подозираме, че количеството им ще нарасне (особено в южните щати) с пускането на филма в разпространение. Режисьорът е работил заедно с Андрю Ленъм по мемоарите на Брайън Стивънсън, който всъщност се оказва фокуса и на историята, посветена на извечната борба за справедливост. И преди да хвърлите поглед на новия трейлър, ще припомним официалния синопсис на филма:

Just Mercy” е една силна и провокираща размисъл истинска история, която проследява младия адвокат Брайън Стивънсън (Майкъл Б. Джордан) и неговата историческа битка за правдата. След дипломирането си в Харвард, Брайън би могъл да започне сериозна и престижна кариера. Вместо това той се отправя към Алабама, за да защитава несправедливо обвинени затворници или хора, които не могат да си позволят истински адвокатски услуги. Помага му местната юристка Ева Ансли (Бри Ларсън). Един от първите му и изключително важни случаи е този на Уолтър Макмилън (Джейми Фокс), който през 1987 година е осъден на смърт за убийството на 18-годишно момиче, макар че представените доказателства са в полза на неговата невинност, а срещу него „свидетелства” само един престъпник, който има причина да лъже… В последвалите години Брайън се озовава в лабиринт от законови и политически маневри, обграден от неприкрит расизъм, докато се бори за Уолтър и други като него, и всичко – системата, шанса, съдбата, сякаш са се обърнали срещу него…

Колкото и да са важни и значими подобни теми в глобалния разказ за непреодолимите човешки предразсъдъци и порочността на съдебните системи, в които независимо от времето, често могат да бъдат открити мотиви и аргументи, свързани с расова принадлежност и цвят на кожата, на нас ни се струва, че част от творците (особено в Щатите) не могат да преминат на друго „ниво” на разказване, ако не доразнищят поредната съдебна драма, в която афроамериканците са низвергнати, потискани и обругани. И тъй като според част от нашия екип, които са привърженици на екстремните мерки, самото осъждане на невинни личности без логични доказателства трябва да се наказва със смърт, няма да задълбаваме в темата – само ще обърнем внимание на факта, че прекомерната повтаряемост може да изиграе лоша шега по отношение на интереса към филма.

Актьорският екип вече беше споменат – и сме сигурни, че комбинацията от способностите на Майкъл Б. Джордан и Джейми Фокс ще бъде забележителна. Надяваме се и Бри Ларсън да се включи подобаващо. Привлекателен е фактът, че „Just Mercy” разчита на истински истории, в основата на които са реални личности и пресъздаването им на екран е поверено на добри актьори. Така подредена – комбинацията може и да е печеливша, макар на пръв поглед да не откриваме нищо невиждано и свръх-уникално в сюжета, пък и в трейлърите…

Warner Brothers ще представят „Just Mercy” в определени щатски кина от 25 декември, а широкото му разпространение е планирано да стартира от 10 януари 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *