След класиците Стивън Кинг е може би най-екранизираният автор на всички времена. Дори да не сте чели нито ред от него със сигурност сте гледали поне два-три филма, базирани на негов труд. На 72 години той все още пише, а режисьори, сценаристи и продуценти продължават да намират вдъхновение в богатото му творчество. Да бъдат обсъдени всички значими филмови проекти по негови книги е задача, достойна за докторантура, но преди известно време ние си плюхме на ръцете и го направихме.

Поредната история, родена от перото на Кинг, която ще оживее на голям екран, е „Тъмната половина“ („The Dark Half“) – роман, публикуван през 1989 г., но това няма да е първата му адаптация. През 1993 г. Джордж Ромеро режисира не особено успешен едноименен филм с Тимъти Хътън в главната роля. Начело на новата версия ще застане американецът Алекс Рос Пери, който в последните години натрупа интересен опит в разнообразни жанрове. Сред по-запомнящите се проекти във филмографията му са ексцентричната комедия „Listen Up Philip“ (2014), психологическият трилър „Queen of Earth“ (2015) и музикалната психодрама „Her Smell“ (2018). Ако съдим по траекторията на творческите му усилия и по увеличаващата се мрачност във филмите му, идеята да работи с оригинален материал от Кинг съвсем не изглежда лоша.

Тъмната половина“ разказва за писателя Тад Бомонт, чиято умерено успешна кариера изживява истински възход след като започва да използва псевдонима Джордж Старк. Книгите му за фикционален сериен убиец се превръщат в огромен хит, но когато става ясно, че двамата автори са един и същи човек, съпругата на Тад предлага да „погребат“ символично Джордж. Така обаче измисленият втори писател оживява като зъл брат близнак и вгорчава живота както на създателя си, така и на всички около него. Сюжетът e близък до самия Кинг, който пише шест романа с псевдонима Ричард Бакман и също като героя си Тад има хроничен проблем с алкохола.

Според The Playlist само от 2016 г. насам филмовите и телевизионни адаптации по произведения на Стивън Кинг са 13, като скоро предстои да видим „The Stand“, „Firestarter“ и „Rose Madder“. Засега „The Dark Half“ няма премиерна дата и от MGM Studios не са обявили други подробности около проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. На мен „Тъмната половина“ на Ромеро ми хареса. Може би, защото още бях хлапе като я гледах, обаче, да, определено ми хареса…

    П.П. Сега от новината научавам, че се подготвя и филм по „Подпалвачката“ (или за мен лично по-готиния български превод на книгата- „Живата факла“ 🙂 ). Браво, чакам с интерес! Това ми е една от любимите книги на Кинг 🙂 …

    1. “ ова ми е една от любимите книги на Кинг 🙂 …“

      То важно режисьора да е кадърен. Че колкото и добра да е една книгата, калпав ли е режисьора цялата работа е заминала. За мен новия „ТО“ го осраха зловещо. Кинг преди дето се мръщеше направо си бяха прищявки. Сега вече си има повод и направо си е за рев.

    2. Да, новия „То“ си е пълна издънка. Изгледах първата част просто от любопитство (разочаровах се от видяното), а втората част дори и още не съм я и гледал (за да си спестя повторното разочарование 🙂 )…

    3. “ Изгледах първата част просто от любопитство (разочаровах се от видяното), а втората част дори и още не съм я и гледал (за да си спестя повторното разочарование 🙂 )… “
      __________
      Ха-ха-ха. При мен е същата работа. 🙂 Само дето гледах първия не просто от любопитство….ами направо с едва ли не детински копнеж и надежда за нещо велико! Надежда да спасим от потъване отдавна потъналия титаник! А то какво се оказа. Пълно разочарование. На втория не съм и ходил. Не исках да се дразня повече. По същия начин се случи и с „Хобит“. Джаксън направи „Властелина“ добре. Правилно го направи да е Епик. Но „Хобит“ трябваше да е по-скоро приключенски. Нещо, като „Legend“ на Ридли Скот. Обаче не! Джаксън за да изкара пари го направи и него Епик, като Властелина и това го скапа тотално. От първия останах доволен. На втория Хобит отидох с кеф но останах мега разочарован. Третия „Хобит“ не съм и ходил и още не съм го гледал. Е като беше излезнал бях мернал някакъв трейлър. Трейлъра беше към края на филма. Някаква мега гигантската ЕПИК битка! Изобщо не се сетих, че това е „Хобит“. Помислих го за някаква нова и интересна продукция вдъхновена от Властелина. Та както и да е. Ситуация подобна, като тази с „ТО“. Сводобни съчинения от страна на режисьорите. За това наистина режисьора е много важен. Иначе всичко заминава на “ кино“.

  2. Невероятно, но факт: тоя филм го гледахме в Зала 1 на НДК… преди почти 20 години. 🙂