Най-сетне попаднахме на трейлър на една предстояща драматична история, за която сме писали преди повече от година – историята връща публиката в 70-те години на ХХ век с напомняне за условностите и предразсъдъците, както и за установените, често унизителни порядки в конкурсите за „Мис Свят”. Интересен детайл е паралелното развитие на две сюжетни нишки, като основните действащи лица във всяка от тях са героините на Кийра Найтли и Гугу Мбата-Роу. И преди да видите трейлъра, споделяме официалния синопсис на „Misbehaviour”:

През 1970 година конкурсът „Мис Свят” се провежда в Лондон, а негов домакин и водещ е американската комедийна легенда Боб Хоуп. По това време конкурсът е най-гледаното телевизионно шоу в света, с над 100 милиона зрители. Наскоро организираното Движение за освобождение на жените обявява на всеослушание, че състезанията за красота унижават жените, а освен това група активистки нахлуват на сцената и прекъсват ефира, по време на който тече състезанието. След като предаването е възобновено, обявеният резултат предизвиква допълнителни сътресения – победителката не е фаворитката от Швеция, а Мис Гренада (Дженифър Хостен) става първата чернокожа жена в историята на конкурса, която е коронована с титлата „Мис Свят”. Допълнителни противоречия предизвиква фактът, че са допуснати две състезателки от Южна Африка, с различен цвят на кожата – и второто място като подгласничка на „Мис Свят” заема именно тъмнокожата южноафриканка. В рамките на няколко часа публиката в цял свят става свидетел на промяната на установеното статукво и най-вече на „западния” идеал за женска красота…

Както става ясно, именно Гугу Мбата-Роу има отговорната задача да се превърне в Дженифър Хостен, която учи в Лондон и работи в ВВС Кариби, преди да стане стюардеса и да бъде обявена за „Мис Гренада” и „Мис Кариби”, а след това и за „Мис Свят 1970”. Говори се, че присъждането на тази титла може и да е било повлияно от присъствието на министър-председателя на Гренада сред журито, но фактите са налице, а също и противоречията, които те предизвикват.

Кийра Найтли е в основата на другата сюжетна линия – на активната група феминистки, които се опитват да провалят конкурса. Както може да се предположи, развитието на обществените нагласи преди половин век е съвсем различно в сравнение с годините, в които се развиват многобройни организации, защитаващи равноправието на жените.

Освен двете британски актриси, във филма участват още Джеси Бъкли, Грег Къниър (неузнаваем), Лесли Манвил, Кийли Хоус, Рис Ифънс, Филис Логан и др. Режисьор на „Misbehaviour” е Филипа Лоутроп, позната най-вече с работата си по телевизионните поредици „The Crown”, „Three Girls”, „Call the Midwife”.

Премиерата на филма във Великобритания и Ирландия е обявена за 13 март 2020, в Русия, Австралия и Нова Зеландия ще бъде разпространен месец по-късно; все още няма яснота дали ще бъде показан на голям екран в Щатите и други територии по света.

misbehaviour_ver2_xlg misbehaviour_xlg 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *