По повод един от трейлърите на предстоящия сериал „Другият“ (засега изглеждащ доста обещаващо) споделихме как новините за адаптации на произведения на Стивън Кинг са толкова много, че не можем да им хванем края и честичко пропускаме по нещо, при все че сме фенове и следим отблизо.

Ето например, миналата седмица успяхме да отбележим подготвяната от Алекс Рос Пери нова версия на „Тъмната половина“, но пък не успяхме да отразим новината за сериал по „Джирусълъмс Лот“ („Jerusalem’s Lot“). Хубавото обаче е, че „много новини“ означава много възможности за наваксване и сега, празнично, можем да поправим пропуска, а конкретният повод е информация за подготвян сериал по първия издаден роман на Краля на ужаса – „Кери“ („Carrie“).

Да започнем с „Джирусълъмс Лот“. Deadline съобщават че Epix са поръчали сериал от 10 епизода по разказа на Кинг, който се явява своеобразна предистория на романа „Сейлъмс Лот“ (на който също се готви нова адаптация), а в главната роля ще влезе позачезналият (от качествени продукции) Ейдриън Броуди. Сценаристи и шоурънъри ще бъдат Джейсън и Питър Филарди, като за Питър това е завръщане към вселената на Кинг, тъй като е бил сценарист на „Salem’s Lot“ от 2004 г. с Роб Лоу.

9b226a6ffa8ad960ac6533ff2d1575cc

Действието на „Джирусълъмс Лот“ се развива през 1850 г. и разказва (чрез серия от писма) за аристократа Чарлз Буун и неговия слуга Калвин Маккан, които се настаняват в занемарена провинциална къща, която местните жители на Причърс Корнърс смятат за зла. Ето какво споделя за предстоящия сериал президентът на Epix Майкъл Райт:

Сериалът е напрегнат, абсолютно ужасяващ нов прочит на класически готик хорър. Нямаме търпение да работим с невероятния екип на Доналд Де Лайн и Джейсън и Питър Филарди, както и с феноменалния ни основен актьор Ейдриън Броуди. И разбира се, когато става дума за хорър, няма по-добър или по-голям майстор от Стивън Кинг.

Заучени приказки, но не очакваме друго. Принципно „Джирусълъмс Лот“ има сериозен потенциал (разказът е вдъхновен от творчеството на Х. Ф. Лъвкрафт) и ще ни е интересно да видим какво ще се получи. Не сме сигурни обаче дали ни е чак толкова интересно да видим какво ще се получи с „Кери“.

Според Variety, FX са на много ранен етап на подготовка за сериализирана екранизация на едноименния роман на Стивън Кинг, като идеята този път е притежаващата телекинетични способности тийнейджърка Кери Уайт да бъде изиграна „или от транссексуален изпълнител, или от цветнокожа актриса“. Дето се вика, всичко е ясно. Явно е време религиозният фанатизъм да отстъпи място на по-модерни теми и догми, водещи до сериозни фрустрации и в резултат – до убийствена агресия.

Засега проектът е в много ранен стадий и все още няма никаква информация за творческия екип, който ще се нагърби със сериала. Дано усилието да си заслужава, а да не станем свидетели на посредствен напън, каквато беше филмът на Кимбърли Пиърс от 2013. За нещо от класата на „Кери“ на Брайън Де Палма дори не бихме си позволили да мечтаем.

Ще следим развитието и на двата сериала.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. „…Кери Уайт да бъде изиграна „или от транссексуален изпълнител, или от цветнокожа актриса““!!! Повръщааааам 🙂 !!! Иначе, не съм чел разказа „Джирусълъмс Лот“, обаче за сметка на това романа „Сейлъмс Лот“ ми е сред любимите на Кинг (още помня колко въодушевен бях като го прочетох за пръв път като хлапе и после се опитвах дума по дума да преразкажа най-готините моменти от историята на приятелите си 🙂 ). Та, дано поне там се получат нещата…