клайв баркър
Клайв Баркър

През годините сме станали свидетели на няколко екранизации по произведения на Клайв Баркър, но много от тях просто не се получават. Дори и самият писател да се заема с режисурата, нещата невинаги са заслужавали кой знае какво внимание. Разбира се, имаме си фаворити като „Хелрейзър”, „Кендимен” или „Среднощен влак за месо”, но колко са гледали версиите на „Dread”, „Rawhead Rex” или „Book of Blood”? Именно за материалите, на които са базирани тези последни филми, ще си говорим днес.

Сборниците „Кървави книги” („Books of Blood“), които можете да намерите и на български език, благодарение на издателство Colibri, са едни от най-първите произведения на автора и включват тридесет истории, разделени в шест сборника. Близо една трета от тях вече са били екранизирани под една или друга форма и както казахме, са със съмнителни и разнообразни качества. Хубавото е, че все още има продуценти, които са готови да рискуват с кървавото и силно извратено на моменти творчество на Клайв Баркър.

Всички вече знаят за подготвяния от Джордан Пийл и Ниа Дакоста римейк на „Кендимен”, базиран на разказа „The Forbidden”, който трябва да се появи през следващата година. Тези дни от Hulu дойде добрата новина, че се подготвя нов филм, който ще използва споменатите сборници за вдъхновение. Още преди месеци се появи слух, че Бренън Брага („The Orville”) разработва сериал, но информацията много бързо потъна в небитието. Сега вече не разчитаме на слухове, защото информацията идва от самите Deadline, които ни съобщават, че Брага ще бъде режисьор, сценарист и изпълнителен продуцент на пълнометражен филм под шапката на Hulu. Сет Макфарлън също ще влезе в ролята на изпълнителен продуцент.

Обещанията са, че новият филм, който ще е по сценарий на Брага и Адам Саймън („Salem”, „The Haunting in Connecticut”), ще използва сборниците „Кървави книги” като вдъхновение, за да разкаже три зловещи истории, като ще включва и оригинален материал, който да обедини цялостния разказ.

books-of-blood-vol-6-clive-barker-sphere

В главните роли ще видим Ана Фрийл („Marcella”), Брит Робъртсън („For the People”), Рафи Гаврон („A Star Is Born”) и Юл Васкез („Midnight, Texas”). Ето какво е известно за сюжета:

Ана Фрийл ще бъде в ролята на Мери, млада и брилянтна психоложка, която става известна със своя скептицизъм към всичко, което не може да се обясни с науката. След като губи своя седемгодишен син, който умира от левкемия, тя среща Саймън (Гаврон), с когото стават любовници. Мъжът успява да я убеди, че може да говори с мъртвите и ѝ дава възможност да осъществи контакт с детето си.

Брит Робъртсън ще бъде Джена, свръхчувствително момиче, което страда от специфична болест, при която се отвращава от повечето звучи. След като научава, че майка ѝ се готви да я изпрати обратно във „Фермата”, тя открадва наличните пари, които намира, и се отправя на пътешествие към Лос Анджелис.

В последната история ще видим Юл Васкез като Бенет – професионален убиец, чиято последна жертва го насочва към безценна книга. В нея той вижда възможност за него и жена му да се пенсионират и да изживеят спокойно остатъка от живота си. Търсенето обаче ще го изправи срещу свръхестествена сила, която може и да му коства много повече това, което е готов да пожертва.

Историите не звучат кой знае колко интересно, ако трябва да сме честни, но се надяваме, че изпълнението ще компенсира това. „Кървави книги” („Books of Blood“) се очаква да дебютира през есента на следващата година. Ще ви държим информирани при наличието на нови детайли.

books of blood

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. ,,Среднощен влак за месо“ не беше ли с Вини Джоунс 🙂 Иначе фаворит ми е „Хелрейзър”. „Кендимен” има също потенциал за хорър над средно ниво. Пийл сигурно ще се справи. Още не съм му гледал Us

    1. С Вини Джоунс и Брадли Купър, да…. Иначе Us е ужасен филм като цяло 🙂 Пийл въобще не ми вдъхва доверие като се отнася за писане на сценарий. Този човек не зачита логика и смисъл в действията на героите си 😀

  2. Щом е свързано с Баркър, запазвам надежда и оптимизъм… с много наум обаче.

    1. Ще гледаме ли Доктор сън. Има добри отзиви