Може би не помните, но в средата на лятото имаше сериозно брожение в мрежата, причината за което беше първия поглед към новата интерпретация на „Котките” („Cats”). Говорим за същия познат и обичан от няколко поколения мюзикъл на Андрю Лойд Уебър, като предизвикателството да го пресътвори за големия екран приема майсторът-режисьор Том Хупър. С появата на първия трейлър се появи и проблемът с… козината! Както и въпроси – за използване на спец-ефекти („о, мои уши и мустаци”, а в случая – и движещи се опашки), за големината на котките спрямо заобикалящите ги… неща – вещи, мебели и човешки детайли, за „верността” към изходния материал, буквално – за какво ли не!

Нека направим едно уточнение – за всеки (средно интелигентен) човек, който вече е прехвърлил крехката тийнейджърска възраст (в която невежеството все още може да бъде простено) и се интересува поне малко от кино и музика е ясно, че „Котките” преставлява своеобразна съвременна легенда. Мюзикълът е поставен за първи път през 1981 в Лондон от легендарния режисьор Тревър Нън и уникалния хореограф Джилиън Лин; през 1982 година всички се пренасят на Бродуей и спектакълът печели седем награди „Тони”. „Котките” е на четвърто място в класацията за най-дълго игран мюзикъл (след „Фантомът на Операта”, „Чикаго” и „Цар Лъв”) с над 9 000 представления. През годините е представян на сцена едва ли не навсякъде по света пред повече от 81 милиона души в 50 държави на 19 различни езици!

И на сцена, и в заснетите интерпретации прочутите Jellicle Catsот поемата „Old Possum’s Book of Practical Cats” на Т. С. Елиът привличат внимание не само с вокалните си и танцови способности, но и със специфичните грим и костюми, които трансформират актьорите в уникалните герои на този великолепен мюзикъл. Видяното в първия трейлър на филма беше вдъхновяващо. Сега благодарение на Universal Pictures е ред за втория поглед, който… да си признаем честно, не надгражда очакванията ни. При това въобще не става дума за начина, по който изглеждат любимите ни герои… Музиката присъства само като фон, което съвсем не е достатъчно, пък и котенцата прекалено много… говорят, което съвсем не е „по автор”. Вижте!

Първият трейлър определено е този, който повече ни харесва – този изглежда повече като промо, събрано от кадри с недовършени ефекти. В интерес на истината, ако бяхме видели първо тази реклама на филма, вероятно щяхме да останем до голяма степен разочаровани от постигнатото от Хупър. Но всичките ни разсъждения до момента доказват само едно-единствено правило – никога не бива да се съди за готовия продукт по трейлърите, с които той се рекламира! Защото той може да е брилянтно постижение на кинематографичното изкуство, но може да се окаже и доста негледаем, гротесков образ на любимия ни мюзикъл…

Вдъхновяващо е, че в екипа на филма е легенда като Джуди Денч в ролята на стария/ата Дютъронъми, а отдавнашният приятел и прекрасен сценичен партньор на актрисата – сър Иън Маккелън поема ролята на театралната котка Гъс (неговият монолог е разтърсващ, чухме го лично от неуморимия актьор!). Ролята на Гризабела е поела Дженифър Хъдсън, Джеймс Кордън ще видим като Бъстъфър Джоунс, Ребъл Уилсън се фръцка комедийно като Джениенидотс, Тейлър Суифт е в ролята на Бомбалурина, Идрис Елба е Макавити, Джейсън Делуро влиза в кожата на Ръм Тъм Тъгър, а Лаури Дейвидсън е мистър Мистофълис… На екрана дебютира и примата на Кралския балет Франческа Хейуърд. Всички те пеят, танцуват и разказват историята на непредвидимите Jellicle Cats под майсторското ръководство на носителя на „Оскар” Том Хупър („Речта на краля”, „Клетниците”).

плакат

Сценарият на „Котките” е дело на режисьора Хупър и Лий Хол. Продуцират Хупър, Тим Бийвън и Ерик Фелнър от Working Title и Дебра Хейуърд („Клетниците”). Компаниите зад амбициозната продукция са Working Title Films, Monumental Pictures и Really Useful Group. В групата на изпълнителните продуценти са 70-годишният композитор Андрю Лойд Уебър, Стивън Спилбърг и Анджела Морисън.

Очакваме „Котките” („Cats”) да се появи на екран у нас на 27 декември 2019.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Хесусе, очите ми! Това ще е най-големият провал правен някога!