Може би за сърдитото „Emo”, което дълго време се чудеше дали да се гаджоса с мъртвец или да „забие” вълче, идва момента, в който трябва да очакваме чудо – и най-сетне да наблюдаваме така желаната трансформация… Чували сме, че ако много силно си пожелаеш нещо, то може да се случи, но в повечето случаи е необходимо да положиш и сериозни усилия – в смисъл на „работа”, за да постигнеш мечтания резултат. Вероятно Кристен Стюарт знае тези мъдри сентенции и е решила да покаже на света и неуморните си хулители, че наистина иска да бъде актриса, затова и… работи по въпроса.

След „Облаците на Силс Мария”, в който Жулиет Бинош е (както винаги) изключителна, а Стюарт спечели „Сезар” за поддържаща роля, киноспецовете твърдят, че младата актриса има сполучливи попадения („Still Alice”, „American Ultra”, „Personal Shopper”), както и абсолютно „транзитни” преминавания („Café Society”). И след като миналата година беше удостоена с честта да бъде член на основното жури в Кан, сега Стюарт отново се „завръща” във Франция, като влиза в ролята на легендарната актриса Джейн Сибърг, пре/разследвана навремето от ФБР. Световната премиера на „Seberg” беше на 30 септември в програмата на Венеция, а вече настана време и за първи трейлър – вижте!

За по-младите поколения ще обърнем внимание на историческите факти: Джейн Дороти Сибърг е родена през 1938 година в Айова, но прекарва почти половината от живота си във Франция. Тя се превръща в икона на френската Нова вълна през 1960 година с ролята си в „Breathless” на Жан Люк Годар. Приключва земния си път в края на 70-те, като се предполага, че причината за смъртта й е самоубийство (вероятно то е провокирано от натиска, оказван непрестанно от ФБР и пресата – така твърди един от съпрузите й, писателят Ромен Гари). Сибърг има във филмографията си 34 филма – в Холивуд и Европа. Попада „на мушката” на разследващите органи в Америка заради категоричната си подкрепа на движенията за граждански права и особено след по-сериозното и обвързване с представители на „Черните пантери”. Ето какво гласи и официалния синопсис на филма „Seberg”, чиито оператор е номинираната за „Оскар” Рейчъл Морисън („Mudbound”, „Black Panther”), а режисьор – Бенедикт Андрюс („Una”).

Този филм е вдъхновен от реалните събития в живота на звездата от френската Нова вълна Джейн Сибърг (Кристен Стюарт), която през 60-те години се превръща в мишена на ФБР заради подкрепата си на движенията за граждански права и романтичната си връзка с Хаким Джамал (Антъни Маки). В този трилър-ноар, режисиран от Бенедикт Андрюс, животът и кариерата на Сибърг са унищожени от тормоза на агентите на Хувър, който упражняват върху актрисата в опит да дисредитират нейните действия като активист…

В актьорския екип заедно със Стюарт са вече споменатия Маки, Джак О’Конъл, номинираната за „Еми” Маргарет Куоли, Винс Вон, Зази Бийтс, Стивън Руут и др. Само до средата на ноември броят на фестивалите, на които е представен „Seberg”, е вече 10, а разпространението на филма ще стартира в Щатите на 13 декември 2019. Все още няма яснота дали творбата ще предяви претенции за вниманието на Американската филмова академия, но нищо чудно – обикновено се гледа с добро око на филми за актьорски легенди… Да видим!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ебаси колко много неща има в тоя проект, от които ми се драйфа…