Извоювал ли си веднъж признание на майстор в трудния занаят на киното – нужно е да доказваш с всеки свой следващ избор, с всяко действие, че си достоен за вниманието и възхищението, което ти засвидетелства публиката. Според скромното ни мнение и след втория, по-детайлен трейлър-поглед към новия филм на Фернандо Мейрелес, можем да кажем без сянка от съмнение, че „The Two Popes” е едно от най-чаканите творения на Netflix до края на тази година.

Не само обожаваме Антъни Хопкинс и Джонатан Прайс (двамата актьори в поверените им роли не отстъпват по нищо един на друг!), но и ни е безкрайно любопитно как е пресъздадена тази съвсем не лесна история за драматичните отношения между двама от най-висшите католически духовници. Вижте пълния трейлър на „The Two Popes”:

Being pope you must remember that you’re not God, you’re only human…

Някои привилегировани колеги са успели да уловят вече този филм на малкото му фестивални прожекции до момента – и уверяват читателите си, че тази драмедия е изключително чаровна, независимо от сериозните теми, които изследва. Все пак става въпрос за XXI век и поразителния факт, че в нашето съвремие, в което науката притежава потенциал и едва ли не неограничени възможности да анализира и изследва всякакви явления в природата, микро и макро космоса, все още има хора (дори наброяват повече от милиард!), които вярват в съществуването на „божествен промисъл” и на „вездесъщ отец”, който преди малко повече от 20 века бил пратил сина си на Земята, за да изкупи греховете на човечеството, разпънат на кръст… При това нормални хора, със сериозен интелектуален багаж, застават начело на тази институция, реликва от миналото, и трябва да служат за пример и упование на споменатите повече от милиард вярващи католици…

Ще напомним, че сценарият на „The Two Popes” е дело на трикратно номинирания за „Оскар” Антъни МакКартън („Darkest Hour”), като филмът проследява поредица от реално случили се събития – кардинал Хорхе Марио Берголио (в ролята е Джонатан Прайс и вече целият свят е забелязал колко поразителна е приликата между актьора и познатия ни настоящ папа!) през 2012 година иска позволение от Папа Бенедикт (в ролята е Антъни Хопкинс) да се оттегли от своя пост, след като е разочарован от насоката, в която се развиват делата на католическата църква. Вместо това действащият папа призовава в Рим своя най-отявлен критик и бъдещ приемник на най-високия сан в християнското духовенство на Запад – и в общуването си с него се опитва да разкрие тайната, която подкопава основите на съвременния католицизъм.

Двамата са коренно противоположни като характери, но заедно във Ватикана се опитват да открият елементи от миналото, които да поставят в основите и над тях да изковат ново бъдеще за вярващите в целия свят… След радикалното решение на папа Бенедикт XVI, който се отказва от високата отговорност да „седи на трона на свети Петър”, на 13 март 2013 година кардинал Берголио е избран от свикания конклав за негов наследник, като приема името Франциск, в чест на св. Франциск от Асизи. Чаровният аржентинец е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени.

Очакваме с нетърпение Антъни Хопкинс и Джонатан Прайс под майсторската режисура на Фернандо Мейрелес! „The Two Popes” ще бъде разпространен в ограничен брой щатски киносалони от 27 ноември (навреме за квалификации за оскаровите номинации), а в стрийминг мрежата на Netflix ще се появи на 20 декември 2019.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *