Наложи се да преглеждаме доста назад филмографията на Никълъс Кейдж, за да открием спомен за онова, което някога е било (и не, не сме си въобразявали, той играе в наистина добри филми!). За да не се впускаме в изброяване, ще кажем само едно заглавие – „Адаптация” на Спайк Джоунз по Чарли Кауфман (и за Чарли Кауфман). И макар сценарият да спечели само БАФТА, примирявайки се с номинации за „Оскар” и „Златен Глобус”, именно той гарантира възможност на Кейдж да докаже актьорските си качества за пореден път… преди 17 години. Признаваме си, че само сме регистрирали съществуването на 56-те(!) му филма, които следват „Адаптация” – „о, поредното нещо на Кейдж!”. И за да стане още по „мета” ситуацията ще напомним, че точно Спайк Джоунз режисира преди 20 години „Да бъдеш Джон Малкович” – един от най-шантаво-предизвикателно-умно-изпипаните филми ever, и да – отново по сценарий на Чарли Кауфман…

За огромно наше съжаление, никой от гореспоменатите таланти няма да участва в предстоящия проект на Lionsgate, който носи тежкарското заглавие „The Unbearable Weight of Massive Talent”. Но пък за сметка на това Никълъс Кейдж ще играе в този филм, при това… самия себе си. Компанията успява да „надцака” Paramount и HBO Max и сега е „вързана” с история, която проследява Кейдж в опита му да получи роля във филм на Тарантино, като в същото време се опитва да оправи отношенията с дъщеря си. Освен това се оказва затънал в значителни дългове и ако иска да изкара малко сигурни пари, трябва да се появи на рождения ден на мексикански милиардер и наркобос, който пък междувременно е отвлякъл щерката на местен политик. В цялата тази каша се намесва ЦРУ, които вербуват Кейдж и неусетно се оказва, че пак той трябва да „спасява света”.

nicolas-cage-1-20191117

Признаваме си – разочаровани сме! Всичко започна прекрасно с обещаващото заглавие – „The Unbearable Weight of Massive Talent” („Непоносимата тежест на един огромен талант”) и с идеята Никълъс Кейдж да играе Никълъс Кейдж моментално се подсетихме за стаята, пълна с Малкович-и… И какво се оказва накрая, че няма да очакваме интелигентна иронична авто-шега, а нов generic екшън, който надали ще се различава от останалите, вече забравени в небитието независими еднодневки на Кейдж. Том Гормикан ще режисира по сценарий, написан от него и Кевин Итън. Продуцент на авантюрата ще бъде лично Кейдж, заедно с Майк Найлън и Кевин Тюрън чрез компанията на актьора „Saturn Films”.

Още един любопитен детайл във връзка със сюжета на „The Unbearable Weight of Massive Talent” стана известен, благодарение на The Hollywood Reporter – на Кейдж ще му се наложи да си поговори с една своя егоистична 90-тарска версия, която се изказва доста критично за настоящето и избора му на филми, в които да участва; сценарият е описван като комбинация от „Адаптация”, „Get Shorty” и „JCVD”, в който Жан-Клод Ван Дам е фантасмагорична версия на него самия. Хубаво е, че самият Никълъс Кейдж не се взима много на сериозно и обича да се шегува със себе си – там се крие надеждата ни за нещо донякъде гледаемо и (може би) забавно. Говори се, че самото му съгласие да се започне работа по този филм е било „откупено” със сериозен чек, който се съизмерява с хонорарите му от времето, когато ролите му заслужаваха „Оскар” – 90-те години на XX век.

Въпреки разочарованието от обещания сюжет, „The Unbearable Weight of Massive Talent” звучи интересно и със сигурност ще проследим развитието му.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *