Без много да офлянкваме ви представяме традиционната приключенска кино експедиция, която предлага най-старият и обичан форум за пътешествия и екстремен начин на живот у нас „Дни на предизвикателствата” (2-5 декември). Тази година панорамата ще зарадва  всичките си почитатели в цели две локации – добре познатата аула Максима в УАСГ и Френския институт, който бе домакин на дебютното издание на събитието преди цели 15 години и през 2019 отново отваря вратите си за всички приключенци, любители на природата и рекордьори от всички области на екстремното!

Скачаме направо към програмата по локации, защото тази година онова, което предстои да се види е два пъти повече! Allez, hop!

Програма във Френския институт

МОРЕ НА ВЯТЪРА – 2 декември от 16:30

Стартираме с едно от най-любопитните ни филмови заглавия – документалната лента за уиндсърф предизвикателството WIND2WIN „Море на вятъра”, което пристига във Френския институт директно от Банско Филм Фест 2019, където грабна престижния приз за Най-добър български филм само преди няколко дена! През 2018-та трейлърът бе излъчен дебютно именно в рамките на “Дни на предизвикателствата”, а всички верни посетители на форума могат да видят и самия филм на 2 декември от 16:30 в целия му блясък, солени морски пръски и топъл бриз!

Море на вятъра” проследява приключението на двама сърфисти, осъществили уникалното по рода си скоростно прекосяване с уиндсърф на цялото родно крайбрежие – общо 300 км по вода с цел привличане общественото внимание върху вредите, които употребата на пластмаса причинява на Черно море.

Продукцията с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов от Beardfrost Productions и продуцент Атанас Куцев от Remove Remove Productions представя рекордното постижение Wind2Win Challenge на уиндсърф атлетите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище Акаша.

Трейлър:

СКОРСБИ – ШЕПОТЪТ НА ЛЕДОВЕТЕ

Предизвикателствата продължават и с втория филм от тазгодишната селекция на филмовата програма на Дните във Френския институт, като този път фокусът е доста по на север – директно в ледените недра на Северния полярен кръг с филма „Скорсби – Шепотът на ледовете”, автор Еврар Венденбаум .

На източния бряг на Гренландия, Скорсби Санд – най-обширната система от фиорди в света – е територия с особено труден достъп. Но нейните гигантски ледници, които дават началото на стотици айсберги са уникално място за изследване на влиянието на климатичното затопляне. През лятото на 2016 г., Еврар и неговият екип от научни изследователи, кръстосват тази територия, чиято красота спира дъха, с цената на огромни усилия, за да могат да свидетелстват за красотата и уязвимостта на Гренландия и да съберат основни научни данни с цел нейното опазване.

Важно е да се отбележи, че филмът ще бъде представен от самия Еврар Венденбаум, чиято работа го е отвеждала из най-недостъпните кътчета на планетата като гигантските стени на Каракорам и Йосемити, които е изкачвал, полярните шапки на Аляска и Патагония, по които се е спускал със ски, няколко острова в Индийския океан и горите на Амазония и Индонезия, които е обиколил с пирога. Еврар донася от всяко едно от своите изследователски пътувания прекрасни кадри и невероятни разкази за приключения, които са били публикувани и представени по многобройни фестивали, медии и книги по света. С две думи – еко активистът определено ще има какво да разкаже и покаже, така че не го пропускайте!

Трейлър:

ПЪТЯТ НА КОНДОРА – 2 декември, 20:50

Програмата във Френския институт ще обхване не една природна стихия, защото третият селектиран там филм „Пътят на кондора“, ще пренесе зрителите на уникален полет с парапланер над пустинята Атакама! През февруари и март 2018 г. Мартин Божуан и Антоан Жирар осъществяват полет с парапланер самостоятелно на разстояние 2700 км над Андите. Първо прекосяване на Атакама, 1000 км полет над крайбрежието на Тихия океан, излитания от вулкани: истинското приключение!

Отново прожекцията ще бъде съпътствана със среща – дискусия с автора и един от главните герои Антоан Жирар – приключенец, парапланерист и преподавател. От 2011 г. насам той се захваща с най-лудите предизвикателства: двупосочен полет с парапланер самостоятелно над Южния остров на Нова Зеландия на разстояние от 1 200 км. 1 200 км полет с парапланер в Пакистан и Хималаите. През 2017 г. е номиниран за приключенец на годината от Нешънъл Джиографик за своя полет над Броуд Пийк (8 051 м). През 2019 г. осъществява първия полет с парапланер над планинската верига Анди. Абе, ще бъде екстремно!

Трейлър:

И след като карахме уиндсърф, катерихме глетчери и летяхме над пустини е време да се насочим към традиционната за Дни на предизвикателствата локация – аула Максима на УАСГ, където между 3 и 5 декември, зрителите ще се впуснат в цял куп невъобразими приключения!

Програма в УАСГ:

CHINA JAM – УАСГ, 3 декември, 19:10

China Jam” (2014), отново на Еврар Венденбаум, в СиВи-то си има общо 21 награди в международни фестивали за планинарски и приключенски филми!

В безкрайното търсене на девствени големи стени, белгийските приключенци и музиканти Шон Вилянуева О‘Дрискол, Никола Фавре, Стефан Хансенс и техният френски приятел Еврар Венденбаум се отправят през септември 2013 г. към отдалечена долина в най-западния район на Китай. Там след седмица проучване на околните ледници, те откриват фантастичен вертикален стълб, висок 1200 м и завършващ на 5842 м. След като се справят за 6 дни с тежката работа по пренасяне на екипировката си, те прекарват още цели 14 на самата стена, за да постигнат това невероятно изкачване и да открият спиращ дъха маршрут за свободно катерене – всичко това подплатено с много смях и нереални музикални джемове, дори когато смелчагите са на косъм. Защо да го гледате? Защото China Jam е забавно и вълнуващо кинематографично планинарско преживяване, изпълнено с хумор, музика и страхотно катерене. Еврар отново ще е на място в залата, за да разкаже за всичко това на родната публика.

Трейлър:

ИЗГУБЕНИ В КАРАКОРУМ – 2 декември, 20:45

На 3 декември „летящият” Антоан Жирар отново ще вдигне посетителите във въздуха лично! В лентата „Изгубени в Каракорум” той, заедно с Дамиен Лаказ осъществява 1500-километров полет в сърцето на Хималаите и Каракорум. Това пътешествие е всъщност прелюдия и аклиматизация за изкачването на Спантик (7027 м) с прелет от най-близкия град само за два дни, с възможностите на парапланеризма. Дали наистина е постижимо? Какви са ограниченията на такова едно издигане? Дали наистина ще се завърнат невредими?

От сцената на 15-тите „Дни на предизвикателствата“ ще можем да научим лично от него кои са най-големите му предизвикателства и  разбира се, вълнуващи подробности около постигането на световния рекорд по време на превърналия се в исторически солов прелет над Броуд Пик през 2016 г.

Тийзър:

REEL ROCK 14 TOUR – 3 декември, 21:50

Традиционната за Дните поредица Reel Rock, очаквана всяка година с нетърпение като един истински кино празник на катеренето, се завръща с нова колекция от световни премиерни филми!  В High Road (Висок път), силната и смела Нина Уилямс тества възможностите си върху едни от най-високите и най-трудните боулдър проблеми, катерени някога. В United States of Joe’s (Съединените щати на Джо) катерачи се конфронтират  с консервативна миньорска общност в селските райони на Юта, за да  постигнат неочаквани резултати. В The Nose Speed Record (Скоростният рекорд на Носа), легендите Томи Калдуел и Алекс Хонълд  обявяват битка на киселяците от Йосемитите Джим Рейнълдс и Брад Гобрайт в надпревара  с висок залог за величие.

Трейлър

НАРЦИС – 4 декември, 18:30

Разбира се „Дни на предизвикателствата” са помислили за всички любители на зимните ски и сноуборд спортове, които вече правят молебени за първия сняг, даващ началото на цял сезон адреналиново удоволствие. В случая с филма „Нарцис” на Елиас Елхард. По средата на Косово, зона, разкъсвана от война и етнически конфликти, германският сноубордист открива малкия ски курорт Брезовица. С няколко изоставени хотела и лифтове, времето тук очевидно е спряло след разпадането на Югославия преди повече от 20 години.  Местният сноуборд ентусиаст Хамди е един от хората, които искат да вдъхнат нов живот на това специално място. Той повежда Елиас през този забравен свят и разсъждава върху въпроса как може да бъде изградено бъдеще,  щом  миналото все още тежи толкова силно. Темата и близостта на тази дестинация определено ще прикове вниманието на родните ски и сноуборд маняци.

Вижте:

INSIDE – 4 декември, 19:00

Има ли катерачи? А алпинисти? Разбира се, че екипът на Дните е помислил за една от най-верните си приключенски гилдии! Този път с лентата „Inside“. Филмът разказва за пътя на един човек, който не намира нищо за себе си във възможностите за живот и реализация, които съвременното общество му предлага. Посредством своята визия за нещата, практикувайки катерене и алпинизъм, той тръгва по  един нов път  към фундаменталните човешки ценности.

Гледайки трейлъра се убеждаваме, че „Inside“ е от онези филми, които карат кожата на зрителя направо да настръхне от от адреналин, наблюдавайки главния герой, поставен в суперекстремни ситуации, в които всичко е на косъм! Не ви се вярва? Е, ще бъдете убедени лично от самия Крисотфър Думарещ, автор на продукцията, който от първо лице ще ви разкаже как се ходи по въже, разпънато между два хребета без никаква протекция.

Бррр:
https://vimeo.com/198825372

SHELTER – 4 декември, 21:10

Не, не, не си въобразявайте, че след катеренето ще си почивате в някой уютен подслон! „Shelter“ – Стъпка напред сред легендарните Алпи” е горещото премиерно заглавие за любителите на сноуборда със силно екологичен момент – в момента филмът дебютира по фестивалите, а на 4 декември стъпва и на Дните!

Приказка за петима приключенци, яхнали бордовете. Тяхната страст: най-красивите върхове на света и свободата да се спуснеш от тях. Таз година, те решиха да променят начина, по който действат като ограничат  емисиите на въглероден диоксид  и намирайки начини да минимизират доколкото е възможно своя отпечатък сред променящата се природа. Общо взето очаква ви една от онези екстремни визуални класики, от чиито великолепни грандиозни кадри дъхът ви ще спре!

Красота:

СПЕКТЪР – 4 декември, 21:55

Спектър – до края на Земята“ е филм за една невероятна експедиция на вдъхновяващия Лео Хоулдинг в Антарктида: 1000 мили, над 200 килограма, 65 дни, 3-ма приятели, 1 планина. Звучи внушително, нали? Така изглежда и на голям екран!

Без подкрепление, с помощта на сноу-кайтове за преминаване през сериозни дистанции, с огромни товари, придвижвани със скорост до 60 км/ч –  това е епичната приказка за дръзката мечта на  смелата банда на Лео Хоулдинг, Жан Бюрген и Марк Сидън  да достигнат недостъпен връх на най-отдалечената планина на Земята – Спектър, Антарктида. Тримата достигат до подножието на катерачната си цел – красивия масив Тръбите на органа (Organ Pipes) в Готическите планини (Ghothic Mountains), със ски.

Хоулдинг споделя “Това е повече катерене на големи скали,  отколкото алпийска цел. Компактна гранитна формация, висока близо 500 метра, с много трудна горна част”. Цялото изкачване в суровата антарктическа действителност им отнема около 15 часа.

Трейлър:

СТРАСТ ЗА ЛЕТЕНЕ с Весо Овчаров – 3 декември, 21:15

Финално и докато пръстите ви не са премръзнали и изпочупили от крайно неблагоприятните арктически климатични условия, ви връщаме на родна земя… по-точно в роден въздух – този над лифт Сопот, емблематичното място за всички български фенове на летенето.

Red Bull Acro Cross: Страст за летене” е филм олицетворяващ емоциите, препятствията и нестихващия ентусиазъм, в името да се покори едно ново, невиждано предизвикателство. Създаден от един от най-добрите български парапланеристи Веселин Овчаров иновативна дисциплина в летенето – Red Bull Acro Cross, съчетава за първи път двата основни стила във въздушния спорт – Aкробатичен и Крос – Кънтри парапланеризъм, в една спираща дъха надпревара. 13 от най-добрите състезатели в целия свят преминават през 4 дневна сага от върхове и спадове, съмнения в собствените си способности, радост и наслада, за да покажат, че няма невъзможни неща, когато адреналинът е във върховата си точка, а идеята за осъществяването на нещо ново е по-силна дори и от страха.

Red Bull Acro Cross: Страст за летене
Red Bull Acro Cross: Страст за летене

77255339_430967364250728_8929882627867934720_n

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments