Ако имате усещането, че отдавна не сте попадали на екранизация по някоя от творбите на Чарлз Дикенс – не се притеснявайте, Армандо Янучи (той направи „Смъртта на Сталин”, един от най-дръзките и забавни филми от началото на новото хилядолетие!) е на път да поправи тази несправедливост с „The Personal History of David Copperfield”.

Макар баща му да е неаполитанец (оттам и наследственото име), самият Янучи е роден в Глазгоу и споделя, че отдавна е имал желание да отдаде почит на езика, с който си служи Дикенс, на умението му да композира диалози и на невероятното му чувство за хумор. Именно затова в момента, в който е попаднал на „Лъв: Стъпки към дома” с участието на Дев Пател, си е казал облекчено: „Това е Дейвид Копърфийлд” – и така се слага началото на проекта.

The Personal History of David Copperfield” проследява живота на познатия герой на Дикенс, докато той си проправя път в хаоса на света, за да намери своето място в неговия пъзел. От нещастното му детство до откритието, че притежава дарба да разказва и да пише истории, пътят на Дейвид извива ту към забавното, ту към трагичното в житейската му съдба, но светът около него винаги е изпълнен с пъстрота, жизненост и човечност…

Вижте трейлъра на филма:

Бихме казали само едно – кога е премиерата? Според Армандо Янучи Дикенс е изключителен разказвач и всички адаптации, които са правени до момента, са подхождали прекалено „благоговейно” (сигурно за да не каже „буквалистки”) към неговите истории. Ето какво добавя режисьора пред Deadline:

Тази книга има съвременно звучене. Направихме един личен, човечен филм, защото тази история е много близка до мен като светоусещане. Самият Дикенс пише толкова кинематографично, че още докато четях, си мислех – „Точно това е филмът, който искам да направя!”

И така, освен Дев Пател в главната роля, Янучи успява да изкуши с предложение за роля в „The Personal History of David Copperfield” уникалната и безкрайно обичана Тилда Суинтън (изглежда великолепно в рокля от средата на XIX век, не сте ли съгласни?), любимият ни и готов на всякакви шантави роли Хю Лори, легендата Питър Капалди („Doctor Who”), Бен Уишоу, Гуендолин Кристи („Игра на тронове”) и кой ли още не. С такъв актьорски екип Янучи няма как да сгреши и сме съвсем съгласни (още на „ниво трейлър”) с оценката на „The Guardian” – „Incredibly Funny… Impossible to Resist.

Филмът на Армандо Янучи беше представен премиерно в програмата на Торонто,  преди няколко дни беше и първата му прожекция в Европа – в рамките на филмовия фестивал в Лондон, като премиерата му във Великобритания е предвидена за 10 януари 2020. Все още не е ясно кога (и дали) се предвижда разпространението му в Щатите, но междувременно може да хвърлите поглед на разговора с трима от най-важните хора от екипа на филма в imdb-студиото на Торонто.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *