Вариациите на тема „Ghost in the Shell” са много – от манга-истории, през аниме-филми и сериали до игрални адаптации (ще се престорим, че версията със Скарлет Йохансон е правена в друго измерение, което няма допирни точки с нашата реалност). И тъй като Netflix се опитват да бъдат „на всяка манджа мерудия”, няма как да не се включат в играта – подготвят нова поредица, посветена на любимата ни майор Мотоко Кусанаги.

Бъдещият сериал ще носи заглавието „Ghost in the Shell: SAC_2045” и в основата му са мотиви от оригиналната едноименна манга на Широ Масамуне, като за момента не е ясно дали ще съществува друга връзка с телевизионните поредици „Ghost in the Shell: Stand Alone Complex”, освен един от режисьорите им – Кенджи Камияма, който ще режисира „SAC_2045” заедно с Шинджи Арамаки („Appleseed”). Ето какво гласи краткият, лаконичен синопсис:

През 2045 година, след като глобалният капитализъм окончателно се проваля, елитният японски отряд Section 9 започва реализирането на тайна кибер-операция…

„My thoughts and memories are unique only to me, and I carry a sense of my own destiny.” Kusanagi (цитат от филма от 1995 г.)

Не можем да си кривим душата – харесва ни това, което виждаме, и макар триизмерността на образа на майора да не е от най-очакваните неща, ще трябва да свикнем с това решение. Модерно е, визията е ъпгрейдната, и това е съвсем логично, ако авторите искат да хванат като зрители новите поколения. В този случай гласуваме „за” новата версия на „Ghost in the Shell”.

Ghost in the Shell: SAC_2045” ще се появи догодина, а след като „срокът на годност” на настоящето е extended до 2045, оптимизмът ни за бъдещето постепенно може да се (въз)върне… Все пак вече сме наясно, че пророческите прозрения на Филип К. Дик, оживели благодарение на Ридли Скот в „Blade Runner”, ще си останат (засега) само възможност, която през 2019 година (вероятно) се е оказала в паралелна реалност…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments