С наближаването на есенната надпревара за привличане на внимание – традиционна „увертюра” преди Оскаровите обсъждания, настана време за представяне на част от филмите, за които доста сме чували да се говори, но които все остават извън периметъра на вниманието ни. Преди няколко дни в мрежата се появи трейлър на френското предложение към академичната комисия, която подготвя номинациите за международен „Оскар“ (от април категорията си има това ново, полит-коректно име!). Бързаме да кажем, че новият „Les Misérables” („Клетниците“) на Ладж Ли не е нов прочит на класиката на Виктор Юго, но пък има сериозен потенциал да се окаже въздействаща история, част от нашето съвремие.

Съавтори на сценария на тази криминална драма са режисьора на филма Ладж Ли, заедно с Джордано Гедерлини и Алексис Маненти. Провокацията за създаването на историята са вълненията, които обземат Париж и други френски градове през 2005 година, по време на които жители с африкански произход в бедните квартали „отвръщат на удара” – и се опълчват срещу действията на полицията и правителството. Акцентът е поставен върху напрежението в обществото, което предизвиква тези своеобразни бунтове, като не забравяме, че историята очевидно е с дълбоки лични корени, тъй като самият режисьор е роден в Мали,западна Африка. Ето какво гласи официалният синопсис:

Стефан се е присъединил наскоро към полицейския отряд, който се бори срещу престъпността в Монфермей, квартал в източното предградие на Париж с доста „чувствителна” атмосфера. Включен в екипа на Крис и Гуада, чиито методи за общуване понякога са доста нетрадиционни, Стефан бързо се запознава с напрежението, което обтяга отношенията между различните групи в квартала. Когато тримата полицаи се оказват в особено критична ситуация по време на арест, един дрон започва да заснема всяко тяхно движение…

плакат

Главните роли в „Les Misérables” са поверени на Деймиън Бонар („Staying Vertical”, „Dunkirk”), съсценариста Алексис Маненти („The Last Panthers”) и Джибрил Зонга („C’est tout pour Moi”), участват още и Иса Перика, Стив Тиенчу („Jungle Jihad”) и Жан Балибар („Barbara”). След премиерата си в Кан, където му бе връчена наградата на журито (поделена с „Bacurau”), филмът е представян вече на 18 фестивала в цял свят и успя да „надделее” над любимия на критиците „Portrait Of A Lady On Fire” в конкуренцията пред селекционната комисия за френско предложение за международен „Оскар“. За първи път Франция подкрепя филм на режисьор с африкански произход в тази сериозна „надпревара” за внимание…

Премиерата на „Les Misérables” във Франция е на 20 ноември, в Щатите той ще може да бъде видян на голям екран от 10 януари 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *