Очевидно между всички комиксови и рисувани истории, предназначени за младите, все още „невинни” зрители, понякога попадат и сюжети от класическата литература. Такъв е случаят с „The Secret Garden” – легендарния роман на Франсис Елиза Ходжсън Бърнет, прочута с още два романа за деца „Малкият лорд Фаунтлерой” и „Малката принцеса”. „Тайната градина” е издадена за първи път през 1911 година, а първа филмова версия на историята е направена през 1919 година, като филмът се смята за изгубен. Адаптацията на MGM от 1949 година е предимно в черно-бяло, но епизодите в тайнствената градина са заснети на Technicolor. Още една продукция от 1993 година по едноименния роман е режисирана от Агнешка Холанд, с участието на любимата ни Маги Смит, а изпълнителен продуцент е Франсис Форд Копола.

И ето, че идва време за Heyday Films и StudioCanal, които през януари миналата година са започнали работа по сценария на Джак Торн и под режисурата на Марк Мъндън, трикратен носител на БАФТА, в чиято филмография са „Utopia”, мини-поредицата „National Treasure”, „The Mark of Cain”. Новата версия на „Тайната градина” има прекрасното преимущество да разполага с буквално неограничените възможности на анимацията и с един носител на Оскар – безкрайно любимия ни Колин Фърт. Вижте първи тийзър-трейлър.

https://www.youtube.com/watch?v=hg-lXdXVel4

В актьорския екип на новата екранизация участва и великолепната Джули Уолтърс, както и младите Дикси Егерикс, Меви Дърмъди, Джема Пауъл, Амир Уилсън и др. За онези, които не са запознати с историята, предлагаме официалния синопсис:

Мери Ленъкс е на 10 години и остава сираче в Индия в края на XIX век, тъй като родителите й са покосени от холера. Тя е изпратена да живее при чичо си Арчибалд Крейвън в английската провинция, където се запознава с прислужниците в имението и те се оказват единствените й приятели в огромното имение. Светът на Мери се променя изведнъж, когато тайнствена червеношийка й показва една тайна градина, изпълнена с приключения. В един момент момичето открива, че неин братовчед живее в къщата, за което дори не е подозирала…

Ще очакваме с нетърпение още подробности за тази нова екранизация – не само заради обещанието да видим отново Колин Фърт в ролята на (нещо като) зъл и неприятен роднина, но и защото видяното в тийзъра ни допада с усещането за екзотика и красота, вдъхновени от далечна Индия… За момента обявените премиерни дати на „Тайната градина” са за Франция, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания – 15-16-17 април 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *