spider-man-sony-marvel-mcu

(Посвещавам тази статия на човешката глупост и корпоративната алчност!)

Вчера светът на шоубизнеса и по-конкретно този на филмите със супергерои бе разтърсен от неочакваната новина, че двата филмови гиганта – Sony и Marvel – са приключили бизнес отношенията си по отношение на най-ценната поредица на Sony и един от най-ценните нови играчи на Marvel – а именно Спайдър-мен. Ход, който дойде изневиделица и хвърли в смут не само феновете, но и всички списания, сайтове, журналисти, продуценти и хора от елита на Холивуд.

Нарочно изчакахме преди да отразим новината, понеже първоначално нямаше достатъчно налична информация за раздялата и не искахме да ви поднасяме половинчата история. Преди да преминем по същество сме длъжни да ви представим подробностите около сделката между двете студиа, за да имате точна и ясна представа за взаимоотношенията им.

През 2015 година, след множество срещи между президентът на Sony (Ейми Паскал) и президентът на Marvel (Кевин Файги), се стигна до първия по рода си договор в Холивуд, в който Marvel ще могат да ползват Спайдър-мен в тяхната развиваща се вселена (накратко MCU), докато Sony ще запазят почти всички приходи от филмите за него. Или казано на още по-прост език с малко цифри: Sony ще финансира филмите 100% и ще прибира 95% от боксофиса, докато Marvel ще вършат 100% от работата по продукцията, ще прибират 100% от мърчъндайза + 5% от бокс офиса. Страхотна сделка, която само в рамките на 4 години ни даде не само едни от най-добрите филми с участието на Паяка („Капитан Америка: Войната на Героите“, „Спайдър-мен: Завръщане у дома“, „Отмъстителите: Война без край“, „Отмъстителите: Краят“ и текущия „Спайдър-мен: Далеч от дома“), но и всички филми направиха над 8 милиарда долара в приходи и Бог знае колко още пари от дискове, играчки, дрехи и какво ли още не. Въпросното сътрудничество между двете студиа работеше перфектно, докато Disney не решиха, че милиардите не им стигат и станаха алчни…

Джон Уотс, Том Холанд, Ейми Паскал и Кевин Файги
Джон Уотс, Том Холанд, Ейми Паскал и Кевин Файги

Благодарение на Deadline, вчера научихме, че през последните месеци е имало преговори за подновяване на договора между студиата, като Marvel са искали Кевин Файги да поеме пълен контрол над продуцирането на бъдещите филми за Спайди с идеята двете компании да делят всичко по равно – 50/50 за финансиране, продуциране и боксофис приходи. Настоящите ръководители на Сони (Том Ротман и Тони Винчикуера) с право отказали директно офертата, като се има предвид, че преди няколко дни „Далеч от дома“ се превърна в най-касовия филм на Sony за всички времена, надминавайки дори „Skyfall”. Като прибавим и факта, че „Венъм“ се превърна във финансов хит, Sony се чувстват достатъчно уверени в героите си и естествено биха предпочели да се оправят сами, отколкото да клекнат пред налудничавите изисквания на Disney.

Проблемът в цялата ситуация е следният: Кевин Файги е по-зает отвсякога. Човекът планира, продуцира и ръководи не само всички филми и сериали, които се задават от Четвъртата фаза на MCU, но сега трябва да жонглира и с току-що поднесените му герои от „Х-Мен“ и „Фантастичната четворка“. Времето на Файги е ограничено и очевидно от ръководството на Disney предпочитат вниманието му да е насочено към филми, които ще донесат 100% печалба на студиото, отколкото да губи време над чужда собственост, от която приходите са минимални. Важно е да се отбележи, че Файги няма нищо общо със самите преговори, но резултатът от тях го касае пряко и в момента поставя в много неудобна позиция не само него, но и Sony. Имайки предвид колко преплетени са Спайдър-мен и настоящите събития и герои от MCU, от Sony ще трябва или да започнат всичко на чисто, или да игнорират всичко свързано с MCU занапред и да се съсредоточат над героя. От своя страна, Marvel са отново в ситуация, наподобяваща фиаското с Джеймс Гън и са под прицел от медиите. Спайдър-мен се превърна в жизнено важна част от бъдещите им филми и със сигурност липсата му ще се усети занапред. Още по-интересно е какво ще се случи на D23, където Marvel възнамеряват да обявят още подробности за бъдещето на MCU.

fd756944e97671e45c0bc48609b9c285

Днес получихме и официално изявление от Sony, в което те казват следното:

Много от днешните новини за Спайдър-мен подведоха читателите относно участието на Кевин Файги във франчайза. Разочаровани сме от решението на Disney да не му позволят да е продуцент на следващия ни филм за героя, но разбираме решението им. Надяваме се, че нещата ще се променят за в бъдеще, но разбираме, че множеството нови отговорности, които Disney са му поверили, не му дават време да работи над собственост, която компанията не притежава. Кевин е страхотен и сме му благодарни за помощта и това, че ни постави на един успешен път, по който ще продължим.

Добрите новини са, че бъдещето на Паяка на този етап не е 100% ясно. Макар Marvel да не продуцират бъдещите филми за героя, не е късно двете студиа да намерят начин да си стиснат ръцете, с което Питър Паркър да остане в MCU. Има слухове от източници в индустрията, които казват, че макар Файги да е извън играта, все още не е късно за споразумение. Отделно Том Холанд е подписал договор за още два филма, докато режисьорът на „Завръщане у дома“ и „Далеч от дома“ – Джон Уотс – не е подписал нищо, но доскоро каза, че би завършил трилогията с удоволствие.

Излишно е да казваме, че сме изключително неприятно изненадани и честно казано – ядосани – от развитието на събитията. Холанд е страхотен Спайдър-мен и участието му в MCU, както и соловите му филми са едни от най-добрите заглавия на Marvel. Молим се на всичко що е свято Disney да се усетят, че искат прекалено много и дано двете мега-корпорации намерят начин да си стиснат ръцете и да забравим за това недоразумение. В противен случай, горчилката ще се помни дълго време и от това няма да спечелят нито студиата, нито ние – феновете.

captain-america-civil-war-new-spider-man

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 Comments

  1. Абе не съм съгласен, че Дисни са злодеите, колкото и да е модерно да ги плюем. Том Холанд е страхотен, но ако паяка не е част от МСУ, ще последва съдбата на другите опити на Сони да го пресъздаде на голям екран…….. сигурен провал, дали след филм или два.
    Той е герой на Марвел, които са собственост на Дисни, така че всеки от нас, в тяхната позиция би бил недоволен на 5%.
    Според мен ще си стиснат ръцете за участието му в Авенджърс, пък соловите му изяви….. ще видим

    1. Разбирам, че Дисни искат по-голямо парче от баницата – няма лошо. Прави са да го искат! Но да отидеш при Сони и да им кажеш, че искаш 50/50 не само от продуцирането, но и от бокс офиса – е, извинявай, ама това си е чиста проба изнудване. Едно е да искаха 20-30%, ама 50 е прекалено много. Никой здравомислещ президент на компания няма да одобри подобна сделка. А ако я одобри – ще бъде уволнен моментално на следващия ден. 2019 е най-успешната финансова година за Дисни досега и при положение, че могат да си направят цял континент от пари, не разбирам защо изнагляват така. Пак казвам – нека си търсят правата, ама да не прекаляват. В случая Сони са невинни, откъдето и да го погледнеш.

    2. Искам да добавя до казанато от X-Force по горе.
      Marvel/Disney са алчни и си личи, защото искат да променят сеществуващия договор който имат с Sony. Sony трябва да са идиоти за да клекнат и да се откажат от парите.

    3. Да се смееш ли… или да не се смееш…
      Според мен, това е въпросът 🙂

      Според актуализираната информация, става въпрос за 30% от приходите И разходите, а не за 50/50. В такъв случай ситуацията е пълна трагикомедия!
      Приходите от последният (засега) Паяк са малко над 1,1 милиарда долара. Според информациите, които съм намирал през годините за разпределение на парите при създаване, дистрибутиране и облагане с данъци на филми излиза, че в най-добрата ситуация говорим за 50-55% от тази сума като печалба. В конкретният случай това означава около 550 милиона долара. 30% от 550 милиона са 165 милиона.
      Излиза, че две от най-силните ентъртеймънт компании в света (милиардни бюджети и печалби), развиващи заедно (по стечение на обстоятелствата) един многомилиарден франчайз, се дрънкат за 160-170 милиона!!! След като вече са по средата на сключената сделка!!!

      Според мен има много липсваща информация и дано всички ние да сме били подведени от некоректни търсачи на сензации.

  2. Двата филма със Паяка бяха ужасяваща ученическа тъпня, Спайдърмен е силен и интересен в масовките, но соловите пръдни бяха детска полюция, да се спасяват!

  3. Но наистина ако извадят паяка от MCU това означава че трябва да започнат на чисто

  4. Далеч от дома беше като въведение за това, което ще означава Спайди за авенджърите напред. Поне според мен. В този филм бяха дадени наченки как ще влезе в обувките на Тони. Дрисни ще си вкарат голям автогол, ако не клекнат и го изпуснат. Особено след не-чак-толкова интересната им следваща фаза. Тор може да умре и да го наследи Джейн Фостър, етърналс, някви шин-шени и остават само едни гардиъни. малкия според мен ще е златна кокошка.

    1. Не се знае – ние и за Пазителите говорехме така преди да излезе първия филм и виж каква приятна изненада беше. Може Етърналс да е същото. Да не говорим, че имат Пантерата, Денвърс, Стрейндж, Х-Мен, Ф4…. Бъдещето на студиото е светло, но без Спайди определено няма да е същото.

    2. Аз най-очаквам Блейд и наскоро обявения X-Men vs Avengers. Eternals може да е на нивото на Пазителите. Ще се види има време

    3. Четох, че за фаза 6 най-рано се очаква

  5. Според мен ще се разберат, защото в това положение и 2-те студия губят

  6. Грам не ми пука за тая тъпотия. Изобщо, това ли са стойностните неща, бре? Вижте накъде отива света… ледниците се топят, амазонската джунгла гори, пчелите измират, а вие сте се фрустрирали за ня`къв фиум. Деба тъпаците, деба. Не ми пука, искам да живея в свят, където няма да ме е страх да си нося дамското бельо и да правя гърленки на истински мъже. Ето, казах го и не ме е срам да си го призная… обичам неизрязани нокти да дращят простата ми рано сутрин и да се давя от 20+ сантима в трахеята…

    1. Нали знаеш вие курвите сте повече от китайците ето казах ти го 🙂

  7. “ …само в рамките на 4 години ни даде не само едни от най-добрите филми с участието на Паяка („Капитан Америка: Войната на Героите“, „Спайдър-мен: Завръщане у дома“, „Отмъстителите: Война без край“, „Отмъстителите: Краят“ и текущия „Спайдър-мен: Далеч от дома“) … “

    Моля ? 😀 😀

  8. Спайдъра ми е любим още от малък. Но нещо с тези игрални варианти не се получава. Зализана и захаросана …… Всичко е против моите емоции за Спайдъра. Само разбрах, че имало една серия обратно вкъщи ли не знам. Ще я гледам. Било най-доброто за Спайдъра

  9. Марвел сами си го набиха, а сега да се спасяват! Гледам някои ютубъри обясняват, че това не е голям проблем! Ами голям проблем е! Все едно ДиСи да не могат да използват Батман и Супермен, или Жокера! А че Сони ще се справят добре, даже по-добре без Марвел, е гарантирано! Последният филм беше голяма ученическа боза! А Спайдърмен беше представен като някакво лигаво хлапе! Единственото хубаво нещо на филма бяха някои ефекти, сцени с главния антагонист и Спайдърмен, за които е очеизвадно, че са взаимствани от анимацията „Spider-Man: Into the Spider-Verse“, която си е дело изцяло на Сони! Последните ще разширят вселената си с Venom, но се съмнявам, че актьорът който игра Спайдърмен ще продължи да играе същия герой за Сони! А Марвел ще духат супата! От обявените им предстоящи филми няма нито един герой, който да е от първостепенно значение! Всички са второстепенни и третостепенни! Единствено героите на FOX могат да ги спасят – Мутантите, фантастичната четворка и Дедпуул, но Марвел не са планирали филми с тях! А и май съвсем са заебали новите си придобивки!

    1. Яко е като прогнозираш. Нищо не можеш да улучиш, така че всичко е наред.