honey-boy-20190809

Добри актьори има много и холивудски звезди има много, като едното в никакъв случай не е гаранция за другото. Със сигурност обаче няма никой точно като Шая Лебоф. Човекът е изключително интересна личност и не сме сигурни гений ли е, ненормален ли е, или може би нещо по средата. И ако има някакъв начин да се доближим поне малко до истината, то това трябва да бъде написаният от него полубиографичен „Honey Boy”, който дебютира по-рано тази година на фестивала Сънданс. Досега само бегло сме споменавали филма, но вече имаме възможност да видим и пълен трейлър.

Honey Boy” е историята на Отис, в чиято роля влиза много добрият Лукас Хеджис. Отис е млад актьор, който се снима във високобюджетни филми с много ефекти, но го арестуват и вкарват в рехабилитационна клиника. Междувременно това е историята на малкия Отис (Ноа Джуп) – дете-актьор, който работи с неговия емоционално малтретиращ го баща по сериали и сценични постановки. Бащата е сценичен мениджър, продуцент и актьорски наставник на Отис. Още от трейлъра става ясно, че всъщност Отис плаща на баща си, което със сигурност не улеснява ситуацията. А най-интересното е, че всичко това практически е истинската история на Шая Лебоф, който във филма играе ролята на собствения си баща.

Очевидно за Шая Лебоф това е някаква форма на артистична терапия. Тук не смятаме, че има някакъв начин да отделим външното си знание, което имаме за Лебоф като публика, от историята, която гледаме и не мислим, че някой очаква да можем. Страшно позитивните реакции от Сънданс основно говорят именно за тази дълбока емоционалност и персоналност на историята, която си личи още от трейлъра. Ясно е, че това ще бъде филм, с който сценаристът и актьор Лебоф се опитва да се примири с детската си травма и да представи на публиката друга част от себе си, която може би не сме виждали до сега. Въпросът сега ще бъде дали „Honey Boy” работи и като филм сам по себе си, или ще се разчита именно на тази дълбока мета-емоционалност, която така или иначе се знае,че присъства в съзнанието ни, когато влизаме да го гледаме.

Истината е, че възлагаме огромни надежди на актьорския състав, освен на сценария. Шая Лебоф може да е ексцентрик, но е безспорно добър актьор, а освен това, след всичките му странни прояви в публичното пространство знаем, че държи на артистизма в това, което прави (изключвайки или може би провокирано от „Трансформърс”). Двете версии на Отис обаче са поверени в ръцете на два изключителни млади таланта. Лукас Хеджис от години вече е на върха на всякакви списъци за награди, тъй като вирее най-вече по драматичните роли. Младият Ноя Джуп пък, когото гледахме в невероятно детско изпълнение в любимия ни „Нито звук”, е хвален от всички критици, които вече са имали възможността да гледат филма.

Honey Boy” е режисиран от Алма Харел, носителка на награди за досегашните си документални филми – „Bombay Beach” и „LoveTrue”. И двата филма се характеризират с нетипичните си, иновативни похвати, поетична стилистика и игра с жанрове, което ни звучи като страшно подходящ стил за тази полу-фиктивна, полу-биографична история, пък и ни обяснява много за усещането на не-съвсем-реализъм, което получаваме от трейлъра.

Ето го и официалният синопсис:

По сценарий на Шая Лебоф, базиран върху собствените му преживявания, носителката на множество награди Алма Харел дава живот на ранното детство и младостта на един актьор, докато той се мъчи да се справи с баща си и собственото си ментално здраве. Фикционализирайки изкачването му към славата и последващото катастрофално падане в рехабилитация, Харел избира Ноа Джуп и Лукас Хеджес за ролята на Отис Лорт, които ще навигират различните стадий в една хаотична кариера. Лебоф поема терапевтичното предизвикателство на това да играе версия на собствения си баща – бивш родео клоун и престъпник. Певицата и танцьорка FKA Twigs прави филмовия си дебют като съседката в дома-мотел и сродна душа на малкия Отис. Първият игрален филм на Харел е уникална колаборация между артист и субект, който изследва изкуството като лекарство и въображението като надежда през призмата на живота на талантлив, но травмиран артист, който посмява да потърси себе си.

Широката премиера на „Honey Boy”  е насрочена за 8 ноември.

MV5BMDAyMjI3NTMtZmZiYS00ZDc1LWJiZDYtYjZjYjI5YTA0ZmJjXkEyXkFqcGdeQXVyODk4OTc3MTY@._V1_SY1000_CR0,0,706,1000_AL_

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Ненавиждан от мнозина – Лебоф винаги се е представял интересно и екстравагантно. В „Трансформърс“ дори беше и забавен!

    1. Поне аз не коментирам ролите на Лебьоф или изпълненията му. Например в трансформърс си бе на място, но Като син на Индиана Джоунс-това разби сърцето ми. Точно този разби Поредицата . От една страна- Харисън Форд, а от друга… Лебьоф.
      Не бих гледал простотийте му. Той и се опита да привлече внимание към себе си с някаква шизофрения, просташки сцени и видиш ли нов-новичък филм. Плачете на въжделенията на Лебьов.
      На мен ми иде да забия шамар на Спилбърг ,ЧЕ ИЗБРА . Тоя кретен- да бъде син на великия ИНДИАНА ДЖОУНС