Да си сложиш всичките суперлативи от едно ревю върху плаката и до ептетите да фигурира знака за носител на „Златната Мечка” от Берлин говори за две неща: първо, само IndieWire смята филма за велик (макар че Variety, The Film Stage и The Hollywood Reporter също дават добри оценки) и второ, авторите му демонстрират сериозен комплекс и нескрит стремеж филмът им да се приеме – не само от фестивалните специалисти. Пък и трябва да продължат да го разпространяват на кино, нали така?

Предлагаме ви да видите за какво става въпрос в „Synonyms” – филма на Надав Лапид, който беше оценен най-високо от журито на 69-ото Берлинале през февруари.

Ако не сте разбрали нищо друго, освен това, че главният герой иска на всяка цена да се отърве от военна служба в Израел и да се „слее” с парижаните, не се притеснявайте. Очевидно стилът на разказване е малко по-експресионистичен от обичайното, пък и монтажът на този трейлър се опитва да отрази буйна емоционалност – за момента не сме сигурни дали е на самия сценарист и режисьор Лапид, или на главния герой в историята му. Ролите са поверени на Том Мерсие, Куентин Долмер и Луис Шевило, а подробности за сюжета може да се научат от официалния синопсис на „Synonyms”:

С пристигането му в Париж, нещата не потръгват точно така, както си ги е представял Йоав. Той чука на вратата на апартамента, в който би трябвало да отседне, но открива, че мястото е празно. Влиза и решава да си вземе душ, но в това време всичките му вещи са откраднати. Все пак младият евреин, пристигнал във френската столица с големи надежди, не може да бъде обезкуражен лесно. Почти отчаян в стремежа си да заличи следите към произхода си, той вижда единствено „спасение” за себе си в идеята да се превърне в абсолютен французин. Първата стъпка е да овладее езика. От този момент нататък той се зарича да не проговори нито дума на иврит, а речникът му става постоянен спътник. Задължителните посещения в израелското посолство дразнят Йоав, той смята контактуването със сънародниците си за бреме, но и тестовете за гражданство си имат своите капани. А младата френска двойка, с която той се сприятелява, изглежда имат доста странни идеи за това как да му помогнат…

В основата на историята на „Synonyms” са реални събития от живота на сценариста-режисьор Надав Лапид („The Kindergarten Teacher”, „Policeman”), който се фокусира върху предизвикателствата пред един човек в стремежа му да „пусне корени” на друго място, като междувременно се изправя пред екзистенциална бездна от всевъзможни проблеми…

synonyms-images-5 synonyms-images-4 synonyms-images-3 synonyms-images-2 synonyms-images-1 synonyms-images-6-poster

Фестивалният живот на „Synonyms” до момента е впечатляващ, като филмът е пуснат на екран в Израел и Франция непосредствено след Берлинале, но не сме чули кой знае какви възторжени отзиви по негов адрес. Ще ни бъде любопитно как биха възприели тази история киноманите в САЩ, където премиерата на „Synonyms” е предвидена за 25 октомври, месец след като бъде представен на нюйоркския филмов фестивал.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *