Фестивалът Сънданс е първият от календарната година, на който започват премиерите на най-очакваните филми за следващите 12 месеца. От тазгодишното издание излязоха, както винаги, доста интересни заглавия, но със сигурност това, което обра най-шумни овации и което чакаме с най-голям интерес, е „The Report” на Скот Бърнс. Филмът пося такъв огромен успех, че Amazon откупиха правата за рекордните 14 млн. долара – една от най-големите покупки, правени на фестивала някога. Досега бяхме чели само резюмета, защото страним от ревюта, но сега най-после и широката публика получава първи тийзър трейлър към предстоящия претендент за награди.

The Report” е историята на идеалистичния Даниел Джоунс (Адам Драйвър), който работи за Сенатор Даян Файнстийн (Анет Бенинг). Когато New York Times публикуват история, че ЦРУ е унищожавало записи на разпити на затворници, сенаторката дава задача на Джоунс да проведе разследване. Това разследване започва да разкрива огромния скандал и мащабното покриване на всички тактики за мъчение, които ЦРУ е прилагало на затворници след 11 септември. Разглежда се борбата за това как да бъде разкрита тази история пред народа и всички хора, които се опитват това да остане в тайна.

Нямаме думи да опишем колко се вълнуваме за този филм, дори и да нямахме завишени очаквания, заради отзивите от Сънданс. Такъв тип политически трилъри са ни любими, трейлърът е направен точно така, че да създава напрежение, от което да те побият тръпки, без да показва нищо, освен замисъла. Адам Драйвър ни е абсолютен любимец, знаем, че ще бъде перфектен и в тази роля – ако не друго, всички сме виждали колко добре знае да играе твърдо убеждение в принципи, преследването им на всяка цена, напрежение и силна емоция, която се опитва да бъде сдържана, но накрая изригва (да, Кайло Рен визираме, а това за нас е от най-маловажните роли на Драйвър). Анет Бенинг пък също е не просто изключителна, но и толкова установена актриса, че веднага искаме да внимаваме, когато тя говори – перфектна е за авторитетна фигура. Те двамата са подкрепени от много силен поддържащ актьорски екип, включващ Джон Хам, Мойра Тиърни, Кори Стол, Майкъл С. Хол и Тед Лавийн.

Филмът е написан и режисиран от Скот Бърнс, което също ни носи много добро предчувствие. Бърнс е най-известен като сценарист, основно работещ с прекрасния Стивън Содърбърг. Той е написал „Contagion”, „Side Effects” и предстоящия „The Laundromat”. Наскоро режисира и пилотният епизод на „The Loudest Voice”, но „The Report” е първият му пълнометражен филм. Въпреки това му залагаме големи надежди – той има и продуцентски „Оскар” за всеизвестния „An Inconvenient Truth” на Ал Гор, с една дума знае много добре как се прави добро кино от всички страни, дано да е успял да пренесе това и на режисьорския стол.

Прилагаме и един плакат, но първо може да видите официалния синопсис:

„The Report” е завладяващ политически трилър, базиран на реални събития. Идеалистичният Даниел Джоунс, който работи в екипа на Сенатор Даян Файнстийн, е възложен от шефката си със задача да повече разследване на прогарамата на ЦРУ за задържане и разпити, създадена след 11 септември. Упорит по природа, той презследва истината, когато други биха се отказали, а експлозивните му открития разкриват конспирация на най-високи правителствени нива да се унищожават доказателства, да се финтира закона и брутална тайна да бъде скрита от американския народ.

плакат

The Report” ще тръгне по кината на 15 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Доста е яко, че Драйвър упорито се измъква от сянката на амортизирания комерс Стар Уорс.

  2. Страхотен трейлър! Чуден постер! Содербърг не се спира и постоянно участва по един или друг начин в интересни проекти. Ще се гледа задължително.