Кан-ските фаворити постепенно започват да „излизат на светло” – след трейлъра на „Parasite”, сега получаваме възможност за поглед и към носителя на наградата за сценарий, присъдена от тазгодишното жури начело с Алехандро Гонзалес Иняриту на една драматична история, позиционирана в миналото – „Portrait of a Lady on Fire” на френската режисьорка Селин Сиама.

Portrait of a Lady on Fire” толкова се е харесал в Кан, че е бил коментиран едва ли не като фаворит за „Златната палма”. Vanity Fair го нарича „изискан, прелестен”, печели си определения като „пленителна прослава на женската страст и желание”, а Variety го характеризира като „великолепен… светът изглежда различно през женските очи”. Не харесваме етикетите, но трябва да признаем, че под тях е много вероятно наистина да съществува едно бижу, което чака да бъде видяно от публиката по света.

Режисьорката е и автор на сценария на този филм – „Portrait of a Lady on Fire” вероятно ще оправдае хвалебствията по негов адрес, защото Сиама се е опитала да нарисува една страстна любовна история, а подобни сюжети са търсени и харесвани от зрителите. Пламъкът се разгаря в женски сърца, но това не прави страстта по-малко истинска и благодарение на отдадеността на актрисите започваме да вярваме, че е способна да изгори не само образът, пресъздаден върху художническото платно.

Ето какво гласи официалният синопсис:

Бретан, Франция, 1760 година. Художничката Мариан е ангажирана да нарисува портрет преди сватбата на младата Елоиз, която току-що е излязла от ограниченията на манастира, в който е завършила образованието си. Елоиз не желае да се омъжва, затова Мариан трябва да нарисува портрета й без нейно знание. Тя поема ролята на придружителка и я наблюдава през деня, като рисува през нощта. Привличането между двете жени става все по-силно и те споделят единствените дни на свобода за Елоиз между манастира и венчилото. В момента, в който Мариан приключи с работата по портрета, всичко ще свърши…

Главните роли в „Portrait of a Lady on Fire са поверени на дългогодишната (вече бивша) любима на режисьорката Адел Енел (която може би помним от „Непознатото момиче” на братя Дарден и „120 удара в минута” на Робен Кампийо от преди няколко години) и на Ноеми Мерлан, зърваме за кратко и Валерия Голино в ролята на майката, която поръчва портрета. Селин Сиама е добре позната на киноспециалистите със своите предишни пълнометражни творби – „Girlhood”, „Tomboy”, „Water Lilies”, чиито премиери са или в Кан, или в Берлин и носят на авторката си десетки отличия. „Portrait of a Lady on Fire” не е изключение от това правило – освен наградата за сценарий, филмът получи и „Queer Palm” в Кан.

MV5BMTU1OTAzZWItODEzOS00ZjQxLTg3YTktMjcwNWU3OGYyMmZiXkEyXkFqcGdeQXVyNDY2NDMxNDY@._V1_

MV5BM2FiNTUzNjktZWUwNy00MWMyLWEyMDUtNzQyNTNiN2U2M2M4XkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_SY1000_SX750_AL_

За разпространението на тази красива притча по кината в света ще отговаря компанията NEON – след представянето му в програмата на Торонто, предстои разпространение във Франция от 18 септември, през октомври са Полша, Испания, Португалия и Холандия, а в Щатите ще се появи на голям екран от 6 декември. Да видим дали ще ни споходи и у нас, на някой фестивал.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments