тайка

Ако някой си мисли, че Тайка Уайтити ще свърши един филм и ще му се отвори „прозорец” във времето, преди да започне друг – очевидно се лъже. Variety споделят, че продуцентът Гарет Бах е отправил предложение за включване в проект, който за момента бе пазен в тайна, и при съгласието на Уайтити Fox Searchlight веднага са обявили, че се заемат с разпространението му. Друг привлекателен детайл за голямото студио сигурно е бил фактът, че Анди Съркис и Джонатан Кавендиш също се включват, за да продуцират чрез тяхната компания Imaginarium въпросният „таен” проект. Снимките му трябва да започнат през есента – и очевидно да приключат бързо, защото на Уайтити му предстои подготовка за „Thor: Love and Thunder”, който пък ще трябва да заснеме (според плановете на Marvel) през март 2020 година в Австралия.

Преди няколко дни плъзнаха слухове – според Deadline новият, „междинен” филм на Тайка ще бъде „Next Goal Wins”, като в основата му е едноименен документален очерк от 2014 година на режисьорите Майк Брет и Стив Джеймисън. Той разказва за тотално загубеняшкия футболен отбор на полинезийската островна държавица Американска Самоа и как един самоотвержен, висококласен треньор се опитва да направи от тях нещо… различно!

Доколкото познаваме Уайтити от интервюта и коментари покрай предишните му филм, бъдещите герои в „Next Goal Wins” са точно аутсайдерите, за които той обича да разказва – с грижа и внимание, с особено нежно отношение и разбира се, със специфичното си чувство за хумор, негова запазена марка. Сигурни сме, че ни очаква интересно, полудокументално приключение в света на футболно несъвършените здравеняци от Самоа…

За хората, които не познават филмите на екстравагантния новозеландец, сигурно е учудващо и (може би) досадно да го превъзнасяме при всяко споменаване, но пък останалите са наясно, че появи ли се подобен „луд” творец с неканонично мислене – не само публиката, но и индустрията започва да го дърпа на различни страни, за да си открадне част от неговия талант и да направи някой и друг милион в повече. Няма причина да се заблуждаваме – създаването на кино в нашето съвремие далеч не зависи от качествата на авторите му, а от перспективите в боксофиса. И когато се появи човек, способен на нестандартен поглед към света, когото публиката възнаграждава с внимание – това е тотален бонус за продуцентите. Очакваме с голямо нетърпение „Jojo Rabbit” (премиерата му е през септември в Торонто), а за поредицата по класиката „Бандити във времето“ („Time Bandits“) на Тери Гилиъм, игралната версия на „Akira”, анимационната версия на „Флаш Гордън” за момента не искаме да питаме – като им дойде времето, Уайтити сам ще си каже!

Напомняме, че „Thor: Love and Thunder, в който Крис Хемсуърт, Теса Томпсън и Натали Портман ще влязат отново в познатите роли, се появи ненадейно през лятото и решението на Уайтити да го напише и режисира ще забави „Akira” за Warner Bros. Ще очакваме новини по всички фронтове за „творческите планове” на един от най-любимите ни съвременни режисьори – и ще споделяме своевременно графика, по който да очакваме новите му филми!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *