Макар премиерата на най-новия филм на Терънс МаликA Hidden Life” (до скоро известен и като „Radegund“) да бе преди няколко месеца в конкурсната програма на най-авторитетния филмов фестивал в света – Кан, режисьорът и/или разпространителите от Fox Searchlight внимават много как и кога да позиционират парченцата от пъзела, който оформя рекламната му кампания.

Непосредствено след обявяването на факта, че американската премиера на „A Hidden Life” ще бъде в програмата на Торонто, най-престижния фестивал без жури и конкурсна програма, вчера в мрежата беше пуснат и първият трейлър на дългоочакваната историческа драма. В основата й е истинската история на австриеца Франц Йегерщетер, който поради личните си убеждения отказва да се бие на фронта за Третия Райх и е екзекутиран през 1943 година.

Действието на „A Hidden Life“ започва в идилично австрийско селце, за да проследи Франц и неговата съпруга, които са част от съпротивата. Разказана чрез действителни писма, тази драматична любовна история разкрива конфликта на семейството с останалите жители на селцето, църквата, управата и приятелите им, които са принудени да направят своя избор…

Очевидно има повече от една основателни причини специалистите от Кан да сипят хвалебствия по адрес на Малик – всички особености, характерни за неговия почерк в киното, присъстват в този трейлър, а това означава и във филма му. С поразително верен усет към всичко, което би допринесло за оформянето на цялостната картина, режисьорът поставя акценти и рисува образи, които – сигурни сме – ще останат в съзнанието ни дълго след като сме видели филма. Според нас Аугуст Дийл, познат на широката публика от „Гадни копилета”, е страхотен в ролята на пацифиста Франц и не изпитваме притеснение от факта, че това твърдение се базира само на погледа ни към трейлъра! Нямаме търпение да видим целия разказ за злото, вилняло по време на Втората световна война, през погледа на майстор-режисьор като Терънс Малик.

В „A Hidden Life“ публиката ще има възможност да види последните изпълнения на Михаел Никвист и Бруно Ганц, които си отидоха от този свят известно време след приключване на снимките. В ролята на съпругата Франциска Йегерщетер е Валери Пакнър, а в актьорския екип участват още Матиас Схонартс, Улрих Матис, Мария Симон и още много европейски актьори. Оператор на филма е Йорг Видмер, който е работил зад камера по „Дървото на живота”, „Song To Song” и „Knight of Cups”, но също така има опит и като стедикам майстор в „Pina” на Вим Вендерс и още над 150 филма в най-различни жанрове. Музиката е дело на Джеймс Нютън Хауърд.

плакат

За момента в публичното пространство е обявено само участието на филма в програмата на Торонто, както и две премиерни дати – за Франция (11 декември) и Великобритания (17 януари). Как щатските киномани биха приели една тричасова сага, посветена на Втората световна война – това все още е загадка за всички заинтересовани. Много е вероятно разпространението отвъд Океана да се случи в ограничен брой киносалони, колкото са (формално) достатъчни за „сезона на наградите”. Ще се радваме, ако имаме шанс да видим „A Hidden Life” и у нас на голям екран…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

 1. Филмите на Търънс Малик са като философски притчи и дори години да отминат, не биват забравяни.

 2. „Как щатските киномани биха приели една тричасова сага, посветена на Втората световна война – това все още е загадка за всички заинтересовани.“

  26 години след Списъкът на Шиндлер (и прочие подобни опити) такива въпроси ли трябва да си задаваме? 😀

  1. нЕ ЗА ТОВА Е ВЪПРОСЪТ. А починът, по който работи Малик. Помня почти всеки момент от филмите му, дори понякога няма нужда от текст. При него няма буквализъм или маниери, а просто кинематографски поглед, който те обзема. Тънката червена линия или Новия свят са култови за мен.
   За 2-та световна, според мен ще бъде фон на драмата на един достоен човек.
   Никога няма да забравя- ВОЙНАТА НЕ ПРАВИ ОТ МЪЖЕТЕ ГЕРОЙ, ТЯ ПРАВИ ОТ МЪЖЕТЕ-КУЧЕТА.

  2. Патосът ти относно дядо Тери е възхитителен. Дислексията ти – не толкова.

  3. Към Пикселандер- И преди са ме обиждали , за много неща, но ок. Този сайт да не е конкурс по есета в дебрите на киното? Нали изказваме мнение. Като че ли тук зад всеки ъгъл дебне учител със статута на безгрешен съдник. Все едно, каквото и да напиша, като виждане или чувство да треперя от учителката , че ще ми пише 2-ка.
   Ако трябва да си ги мерим по есета, проза или дори поезия-добре. Дай сайт по тази насоченост и ще пратя някои мой неща. И там ме разфасовай, но тук да ме дебне зад ъгъла учителката Йорданова-малко ми е тъпо.
   пп Йорданова беше блестящ преподавател.