дейвид бениоф и дан уайз

Меко казано ще е, ако кажем, че осмият и последен сезон на „Игра на тронове“ успя да разочарова мнозина (може да чуете мнението по темата на част от екипа ни в специалния тематичен епизод на подкаста ни – Inglourious Kunts), а за това логично бяха обвинени създателите на сериала Дейвид Бениофи и Д. Б. Уайз. И въпреки огромната както аргументирана критика, така и безцелен хейт, които се изсипа в интернет, въобще не се изненадваме, че двамата сценаристи и продуценти продължават пълен напред, но този път не с HBO, а със стрийминг гиганта Netflix.

Това означава, че двамата създатели на един от най-култовите сериали  застават редом до Райън Мърфи и Шонда Раймс, които вече преди няколко години сключиха мащабни ексклузивни сделки с Netflix. Разликата в сделката на Бениоф и Уайз е, че те остават свободни да работят и по проекти извън тези, които ще подготвят за Netflix. Някои, от които включват продуцирането и писането на сценария (режисирането?) на нова трилогия от света на „Star Wars” (това е трилогия, която се различава от тази, която Райън Джонсън ще създаде) и проект за Кърт Кобейн, подготвян за Universal.

 

Всъщност Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайз са били на пазара в продължение на няколко месеца и в борбата за сключване на сделка, освен Netflix са участвали HBO, където двамата са работили в продължение на десетилетие, както и Disney, Comcast, Amazon и Apple. Въпреки че няма източници, които да са потвърдили напълно тази информация, в сайтове като Deadline се говори, че сделката им с Netflix е била със сигурност в 9 цифрения диапазон и става дума за нещо между 200 и 300 милиона долара. Не знаем какви са били другите оферти, но предвид всичко случило се в последните месеци сме доста изненадани от високата сума, която им е предложена, но трябва да имаме предвид и това, че Netflix, за разлика от компании като Apple и Disney, е с дългогодишен опит в стрийминг сферата. Отделно компанията има изключителен достъп до международния пазар (все пак функционира в над 190 държави), което обяснява защо Бениоф и Уайз биха се съгласили да работят точно с тях.

ted-sarandos-20190811

Ето какво споделя Тед Сарандос, който е главен творчески директор на Netflix за добавянето на Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайз към творческия им екип.

Радваме се да посрещнем майсторите разказвачи Дейвид Бениоф и Дан Уайз в Netflix. Те представляват истинска креативна сила и са успели да радват световната публика със своето епично разказване на истории. Нямаме търпение да видим какво ще донесе тяхното въображение на екипа ни.

Самите Бениоф и Уайз споделиха в интернет, че въпреки раздялата им с HBO тяхното време там никога няма да бъде забравено, но все пак са изключително благодарни на Netflix за интереса към тях и нямат търпение да започнат да изследват новите възможности, които те им предоставят.

Да си признаем след случилото се с финалния сезон на „Игра на тронове“ и ние нямаме търпение да видим какво са подготвили двамата създатели и дали ще успеят по някакъв начин да спечелят уважението на хората отново. Със сигурност новият път, по който са поели Бениоф и Уайз предлага много нови възможности, важното е да видим дали двамата разказвачи ще успеят да се възползват от тях. А ние ще се опитаме да ви информираме веднага, когато разберем за първият проект, който двамата ще поемат под крилото на стрийминг гиганта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Тия двамата доказаха, че са добри в адаптирането, но като дойде момента да разкажат нещо свое и се оакаха стабилно. Дано им се получат нещата, но нещо ме кара да се съмнявам – освен за Нетфликс, нямаше ли да пишат и за Star Wars? Да не стане накрая да са с 25 дини под една мишница и да претупват сезоните 😂

  2. Доколкото чух, Райна Джонсън няма да се занимава с Междузвездни войни вече?

    1. То това е хубаво, ама тя белята вече е направена…

    2. Според мен епизод 8 е по-добър от №7, чисто плагиатство от Нова надежда. Бях ядосан на излизане от киното. За малко да си тръгна по-рано