От време на време, понякога в най-неочаквани ситуации, може да се изпълним с въодушевление и радостно очакване. И както до момента новите Disney-адаптации на техни класически анимации с хора (изключваме „оживелите” животни, там се справят по-добре) са средняшко конвейрно производство за генериране на приходи (независимо от сериозните режисьорски имена, които застават зад проектите!), така първият поглед към игралната версия на „Мулан“ („Mulan”) изглежда повече от интригуващо и много, ама много добре.

Младата Лиу Ифей е достатъчно смирена, обрана, грациозна, съсредоточена, дисциплинирана – все качества, нужни за създаването на една съвършена съпруга… Но разбира се, всички ние очакваме превръщането на младото момиче в образцов воин – и ето как започва да се случва това:

Изглежда толкова добре, че чак не прилича на Disney! Не забравяме, че това все пак е само тийзър-трейлър, който загатва за трансформациите в душата на една бунтарка, която се опитва да намери различното си място в едно общество, композирано от регламенти, традиции и ограничения. Но много ни харесва усещането, че гледаме азиатско кино, с носталгичен полъх-напомняне за „Тигър и Дракон”, и освен това девойката притежава една особена твърдост в погледа си, която ни респектира и допада безмерно. Тя ни дава сигурност, че героинята няма лесно да се „прегъне” пред условностите на семейните задължения и ще поеме с чест пътя, който е избрала – според фолклорната поема „The Ballad of Mulan” и анимационната история, която добре познаваме и много обичаме.

Режисьор на „Мулан” е Ники Каро („Whale Rider“, „McFarland USA“) по сценарий на Рик Джафа и Аманда Силвър („Jurassic World“, „In the Heart of the Sea“), със съдействието на Елизабет Мартин и Лорън Хейнек, а сюжетът е познат на много поколения в Китай и няколко западни „набора”, израснали с анимацията от 1998 година – млада майсторка на бойните изкуства се преоблича като мъж и се записва в армията на императора, която се впуска в битки, защитавайки границите на Китай от северните нашественици.

Все още чакаме намек за любимия ни дракон Мушу, а междувременно става ясно, че вместо със злия хунски нашественик Шан Ю, Мулан ще трябва да се справи с властна вещица, като в този роля ще видим легендарната красавица Гонг Ли. Сред останалите актьори, които ще се присъединят към нея и младата Лиу Ифей, са Дони Йен, Джейсън Скот Лий, Йосон Ан, Уткарш Амбудкар, Рон Юан, Тци Ма, Розалинд Чао, Ченг Пей-Пей, Нелсън Лий, Чум Ехелепола и Джет Ли. Вече нямаме търпение да видим пълен трейлър на филма!

Мулан“ („Mulan”) ще бъде в кината на 27 март 2020 година в дублирана и субтитрирана версия.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

    1. Да, сигурно е така. Но доколкото гледам в каста не е включен нито един китаец. Всички са американо-китайци.
      Аве, добре че Мулан не е бяла жена с червена коса, щото като нищо можеше Дисни да сложат някоя афро-американка да я изиграе. Ха-ха!

    2. Драго, ‘американо-китайците’ не са ‘американци’, а Chinese-American или Asian-American, т.е. са и едното и другото, защото тяхната идентичност е формирана от факта, че са били и на двете места и познават и двете култури …
      Това, между другото важи и за второто поколение…Като Bruce Lee, да използваме един пример, който може би ще разпознаеш, роден в San Francisco, израсъл в Хонг Конг. Той къф е ? ‘мериканец ? Китаец ? 25% германец, щот майка му е германо-китайка…?

    3. Май не си схванал какво означава американо-китайци! Означава че тези китайци се водят американски граждани. С други думи са живели и работили в Щатите поне 5 години.

      „2. Ha чyждeнeцa ce ypeждa cъбeceдвaнe, нaй-чecтo във вид нa интepвю, ĸъдeтo ce пoтвъpждaвaт ocнoвни знaния в aнглийcĸaтa лингвиcтиĸa, cлeд ĸoeтo чyждeнeцът тpябвa дa пpeминe изпит, нa ĸoйтo дoĸaзвa cвoитe пoзнaния зa пoлитиĸo-иĸoнoмичecĸoтo ycтpoйcтвo нa дъpжaвaтa и ocoбeнocтитe нa нeйнoтo yниĸaлнo иcтopичecĸo paзвитиe.

      3. Чyждeнeцът ce ĸълнe дa бъдe вepeн нa тaзи cтpaнa, чиeтo гpaждaнcтвo жeлae дa пoлyчи.

      4. Лицeтo, жeлaeщo дa cмeни cвoeтo гpaждaнcтвo c aмepиĸaнcĸo, пoлyчaвa cepтифиĸaт зa нaтypaлизaция. Ha ocнoвaниe нa тoзи cepтифиĸaт пpeбивaвaщият мoжe дa пoлyчи пacпopт ĸaтo гpaждaнин нa CAЩ“.

  1. Лично за мен това че са сменили злодея е малоумно в анимацията Шан Ю беше голям изруд

  2. Всичко изглежда добре, освен един мъничък проблем. Като говорим за азиатско кино-къде е шибаната бруталност и кръв? Почти съм сигурен, че ще е като перфектна безкръвна хореография с добър каст. Като за 12-годишни. Все едно , когато гледах само една цензурирана серия на Спартак-Кръв и пясък или подобно с Демоните на Да Винчи. Беше безмислено
    Дано бъдещият Мулан има и версия за големи.