67337394_498107007605259_9177014633762914304_n

Девет години след приетия със смесени чувства от критиката и зрителите псевдодокументален режисьорски дебют „I’m Still Here“ (за който Хоакин Финикс се постара да изглежда като напълно скъсал с реалността), Кейси Афлек се завръща зад камерата с „Light of My Life“ – постапокалиптична история за отношенията на баща и дете и оцеляването им в свят, в който пандемия е заличила половината (женската) от населението на Земята.

И ако бързате да си помислите, че това с измирането на жените е резултат от обвиненията срещу Афлек в сексуален тормоз и последвалото му допълнително очерняне покрай засилването на #MeToo движението, по време на премиерата на филма в Берлин актьорът и режисьор споделя, че е написал „Light of My Life“ доста преди „всички тези неща да станат част от разговора“.

Разбира се, ние не очакваме да каже друго, но честно казано, не ни интересува. В смисъл, осъждаме всякакви форми на сексуално (и каквото и да е друго) насилие над когото и да е, без значение мъж или жена, но по принцип по-важни за нас са качествата на самия филм, а не толкова какви са причините за вдъхновението му. А съдейки по видяното в първия трейлър, „Light of My Life“ определено има качества.

Няма как, гледайки тези кадри, да не се сетим веднага за монументалната творба на Кормак Маккарти „Пътят“ и доста приличната екранизация на Джон Хилкоут. Разбира се, постапокалиптичните драми следват определени жанрови и стилистични тропи и реално „Light of My Life“ прилича на безброй други подобни произведения, но това, което изпъква във филма на Афлек, са борбата за оцеляване и отношението между баща и дете, които бяха в основата и на „Пътят“. В случая ситуацията е утежнена от факта, че детето е момиче (вероятно единствената жена на планетата), което придава необходимия, поне бегъл „нов“ и „различен“ поглед към иначе познатия сюжет.

Ние сме големи почитатели на подобен тип истории, а видяното в трейлъра ни харесва и имаме огромно желание да гледаме „Light of My Life“. Допълнителен стимул ни е и фактът, че харесваме Кейси Афлек, който по всичко изглежда се справя отлично както пред, така и зад камерата – нещо, потвърдено и от фестивалните отзиви, част от които са цитирани в горната реклама и постера.

light_of_my_life_xlg

Кейси Афлек е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля в „Light of My Life“, а компания пред камерата му правят Елизабет Мос, Ана Пниовски, Том Бауър и Хротгар Матюс.

Премиерата на филма беше на тазгодишния фестивал в Берлин, а от 9 август ще тръгне по американските кина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *