На всички е позната (в различни вариации за различните култури) старата поговорка „един път стомна за вода, втори път стомна…“ Явно 21 Laps Entertainment и FilmNation Entertainment искат да научат по трудния начин, че не винаги имаш гаранция за случване на бъдещи творчески планове във вида, в който си ги замислил. След като „Първи контакт“ на Дени Вилньов проработи на всички нива плюс „оскаровото“, двете компании разчитат да сторят (почти) същото с разказа за Кен ЛиуThe Message“.

Според THR правата за филмиране на историята, публикувана за първи път в Interzone през 2012 година, вече са закупени. Сюжетът се върти около астро-археолог, който изследва и консервира наследството, което са оставили изчезнали цивилизации на различни далечни планети. Когато той се среща за първи път с дъщеря си – тийнейджърка, за чието съществуване не подозира, двамата заедно се впускат в изследване на тайнствени руини и кодирано съобщение, което откриват там. Покрай научните подробности, които изграждат историята, неизбежно се намесват откритията, които двамата правят един за друг, плюс една тайна, която ще ги промени завинаги…

Самият автор споделя, че му е било много трудно да открие „човешкия елемент“, който да включи в историята си – за това са били нужни 10 години:

Би трябвало да е лесно да завърша този разказ – в него има математика, извънземна археология, малко химия, дори „еднобитови грешки“ – все неща, които обичам, обаче нямаше развръзка, не успявах да открия правилния ключ към хората. Персонажите се появяваха и изчезваха, без да оставят следа; не чувствах връзката им със сюжета и атмосферата… Изоставих всичко за известно време… След това станах баща и осъзнах, че да общуваш с детето си е също толкова предизвикателно, колкото и да откриеш истински контакт през хиляди години и милиони километри разстояние… Така историята ми се сдоби с истинска основа и структура…

Кен Лиу е носител на награди „Небюла“, „Хюго“ и „World Fantasy“; други негови творби, желани за киноадаптации, са „The Grace of Kings“ и „The Paper Menagerie and Other Stories“. Продуценти на „The Message“ ще бъдат Шон Леви и Дан Ливайн (за 21 Laps) и Арън Райдър (за FilmNation). Все още се търсят сценарист и режисьор за проекта, но след като става въпрос за научна фантастика – бъдете сигурни, че ще следим ревностно за ъпдейти.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *