Одобрената от критиката биографична книга „The Most Dangerous Man in America“ на Бил Минуталио и Стивън Дейвис ще бъде адаптирана за минисериал по идея на Уди Харелсън и Люк Дейвис. Харелсън ще бъде изпълнителен продуцент и най-вероятно ще се заеме и с ролята на Тимъти Лиъри, който е психолог по професия и е най-известен с изследванията си за ефектите на психеделичните наркотици и насърчаващата му позиция за свободното им използване. Дейвис, от своя страна, ще се ангажира с адаптирането на сценария и също ще продуцира.

Сюжетно сериалът ще проследи бягството на Тимъти Лиъри от затвора през 70-те години на миналия век и последвалия дълъг период на скитничество в опит да не бъде повторно открит. Идеята за екранизация изглежда естествена, предвид факта, че целият живот на Лиъри сякаш е предвиден да бъде представен на екран. Ранните му експерименти с наркотични вещества започват още когато е професор по психология в Харвард в началото на 60-те, а прословутият му проект за употребата на LSD му спечелва изгонване от академичната институция. Премества дейността си в Мексико, но там не успява да остане незабелязан за властите и правителството го депортира. Следва период на работа по проектите му в Ню Йорк, но федералните набързо прекратяват експерименталните му занимания и го настаняват на много по-топло и некомфортно място на територията на калифорнийския затвор.

a-img07-20190620

В Щатите Лиъри се превръща в икона на контракултурата, която е успявала постоянно да се пречка на статуквото, но никое от действията му не може да се сравнява с най-известната част от историята му, а именно бягството му от затвора, и има смисъл кратката поредица да се съсредоточи именно върху този период от живота му. След като еднолично прекъсва десетгодишната си присъда, той прекарва няколко години в Алжир, после се озовава в Европа, оттам в Близкия изток, като е заловен в Афганистан през 1972 г. Всичко това, докато си има проблеми с радикалистите на родна земя, европейските аристократи, международен търговец на оръжия, трафиканти на хашиш и тайни агенти от четири континента. И макар да е привърженик на употребата на наркотични вещества в контролирана среда, цялата обстановка не изглежда изобщо контролирана. По-скоро напомня вица, че само на интелигентен човек може да му хрумне много голяма глупост, но пък самият президент Ричард Никсън го определя като „The most dangerous man in America“.

За момента очакваме да видим Уди Харелсън във военната драма „Midway“, a последните му превъплъщения бяха в някои от популярните заглавия през последните няколко години – „Три билборда извън града“ и „Мъже над закона“ например. Предвид че на екран може да се определи като доста симпатичен пияница, идеята да влезе в образа на може би най-известния привърженик и защитник на халюциногенни наркотици ще се окаже удачно и доходоносно решение, още повече като имаме предвид дългогодишното му желание да изиграе друг любител на LSD – писателя Кен Киси.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments