Когато нещо започне да се развива, особено в студията на Холивуд, обикновено го изстискват максимално – и като сюжет, и като разклонения, и като рекламна кампания (включително мърчандайзинг). Опасяваме се, че натам вървят нещата с една от най-иконичните и любими наши теми от класическата фантастика – „Дюн”. Очакваме с огромно нетърпение всякакви новини, свързани с пълнометражния филм, по който в момента работи Дени Вилньов, и междувременно попаднахме на информацията от THR, че се очаква режисьорът да направи и пилотния епизод на „Dune: The Sisterhood” – „spinoff”-поредица, която Legendary Television подготвят за все още неозаглавения канал със стрийминг-съдържание на Warner Media.

В случая не сме много сигурни трябва ли да се страхуваме или да се радваме, защото все още не знаем какъв ще бъде резултатът от авантюристичния риск, който пое Вилньов с екранизацията на един от най-великите романи на Франк Хърбърт. Вероятно ни очаква нещо като предистория на познатата сага, но предпочитаме да изчакаме, преди да си правим изводи. Все още не е ясно как ще се действа по епизодите, но има обещание съавторът на „Прометей” Джон Спейтс да се включи като сценарист и тук, при положение, че ще помага на Вилньов и за пълнометражния филм. Ето как звучи синопсисът на поредицата:

Благодарение на майсторските способности да владеят тялото и съзнанието си, Бен-Джезъритите умело действат покрай феодалната политика и сплетните в Империята, следвайки предначертаните планове, които накрая ще ги отведат на енигматичната планета Аракис, позната на нейните обитатели като Дюн…

„Ние от „Бин Джезърит” пресяваме хората, за да открием човеците.”

Очевидно Legendary вече са начертали сериозни планове за вселената на „Дюн” – не че самите романи на Хърбърт не предполагат простор на въображението и хронологията, но все пак изглежда доста амбициозно, преди да си готов с „основния камък” в бъдещия градеж, да се опитваш да си представиш цялата постройка. Ще припомним, че Вилньов е успял да събере впечатляващ холивудски екип – Тимъти Шаламе ще бъде Пол, Оскар Айзък и Ребека Фъргюсън са родителите му, Зендая е Чани, Джейсън Момоа е Дънкан Айдахо, Стелан Скарсгард е барон Харконен, Дейв Батиста е Звяра Рабан, Хавиер Бардем е Стилгар, Джош Бролин е Гърни Халик, Шарлот Рамплинг, Дейвид Дастмалчиан („Ант-Мен“), Стивън Хендерсън („Fences“, „Lady Bird“), Чанг Чен („Тигър и дракон“, „The Grandmaster“). Искрено им пожелаваме да не ги застига съдбата на версията на Дейвид Линч, а че предстои да излизат комикси, видеоигри и всякакви допълнителни материали около „Дюн” и предстоящата поредица „Dune: The Sisterhood” – в това не се съмняваме!

Премиерата на „Dune“ е планирана за 20 ноември 2020, за информация за сериала ще трябва да почакаме.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Гарантирано ще е качествен филм… но е под сериозен въпрос боксофисът 🙁