the-dad-dont-die-20190515

72-рият филмов фестивал в Кан беше открит вчера с най-новата творба на любимия ни Джим Джармуш, сътворена в още по-любимия (на голяма част от Операционния екип) киножанр, посветен на неумрелите. Както и можеше да се очаква, първите реакции към „The Dead Don’t Die” са доста противоречиви – част от специалистите, които вече са публикували оценките си в мрежата, определят филма като дръзка хипстърия, зомби-комедия за апокалипсис, представен с ясното съзнание, че той е неизбежен – и сме си го навлекли ние! Както се пее в едно кънтри-парче във филма, „After life is over, the afterlife goes on”, а препратките към изпразненото от смисъл съвремие на средностатистическа Америка, както и на цялото човечество, са очевидни и не малобройни.

Всички отбелязват реверансите към класическите зомби-филми на Ромеро, но и факта, че „The Dead Don’t Die” изглежда по-скоро като „упражнение по тема” и предизвикателна, полу-абсурдна закачка, на която липсва очарованието на пълнокръвните вампирски образи и силната любовна история на „Only Lovers Left Alive” например. Variety го наричат дори „разочароващ”, а Screen Daily го определят като „мрачен портрет на нашето зомби-съществуване”. Надяваме се да имаме възможност да видим с очите си филма – и да споделим лични впечатления, които в много случаи с други режисьори са се различавали коренно от преобладаващото мнение на световната (претенциозна) критика.

Междувременно в мрежата се появиха нов трейлър – кратка, синтезирано-категорична версия на познатия от преди месец рекламен материал, както и още два клипа – в единия главно действащо лице е героинята на Селена Гомес, а в другия – апатичното спокойствие на полицейското трио (ех, Адам Драйвър!).

Както вече знаете, в актьорския екип на „The Dead Don’t Die” са Бил Мъри, Тилда Суинтън, Адам Драйвър,Клои Севини, Стив Бушеми, Дани Глоувър, Селена Гомес, Остин Бътлър, RZA, Кейлъб Ландри Джоунс, Роузи Перез, Сара Драйвър, Каръл Кейн, Иги Поп, Том Уейтс. След премиерата на филма в Кан е предвидено той да се появи на голям екран в Щатите на 14 юни, премиерата му в Италия е ден по-рано, в Португалия тръгва на кино от 20 юни, а в Бразилия, Русия и Сингапур – от 11 юли. Жителите на британския остров ще трябва да почакат, ако искат да видят зомбитата на Джармуш, до 12 юли – и засега това са известните „привилегировани” територии. Ще очакваме новини за България…

А ако не знаете как точно се убива зомби – ето показно!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *