91jt9ab4K9L

Предвид наблюдавания бум от адаптации по произведения на Стивън Кинг и непрекъснато търсещите ново съдържание телевизионни канали и стрийминг платформи, беше само въпрос на време преди да чуем, че един от най-обичаните и нетипични романи на Краля на ужаса – приказното фентъзи „Очите на дракона” („The Eyes of the Dragon“) ще бъде екранизирана под някаква форма.

Deadline съобщават, че в наддаване срещу Apple, Hulu са спечелили правата за екранизирането на „Очите на дракона” и ще разработват сериал по него, като първата стъпка е заснемането на пилотен епизод. Негов сценарист ще бъде Сет Греъм-Смит („Гордост и предразсъдъци и зомбита“, „Lego Филмът: Батман“), който също така ще поеме функциите на шоурънър (ако сериалът бъде одобрен за цял сезон, разбира се) и изпълнителен продуцент наравно с партньора си от KatzSmith Дейвид Каценбърг и Бил Хабър, Рой Лий и Джон Бърг.

Радваме се, че подготвяната преди доста години версия на SyFy не се осъществи и сега Hulu се нагърбват със задачата. Те, за разлика от SyFy, чиито проекти не се славят с кой знае какви „high production values”, могат да предложат нещо наистина качествено, каквото изходният материал определено заслужава.

Сет Греъм-Смит
Сет Греъм-Смит

Ето какво споделя Сет Греъм-Смит за проекта:

Толкова съм развълнуван да работя в света на Стивън Кинг с Hulu, които имат няколко негови страхотни адаптации. Целта на този сериал е да изглежда като нито една друга екранизация по Стивън Кинг до момента – с този богат изходен материал и единствена фентъзи книга, която той е написал, с крале, мечове и принцеси. Ние ще уважим духа на книгата и наследството ѝ.

А дано. А за тези, които не са запознати с романа „Очите на дракона”, действието се развива в измисленото кралство Делейн (което е част от света на „Тъмната кула“), а историята проследява двама братя – принцовете Питър и Томас, чийто живот се променя завинаги, след като родителите им умират при странни обстоятелства. Питър е натопен за смъртта им и е хвърлен в затвора, а едва 12-годишният Томас става новият крал и предава властта в ръцете на манипулативния и зъл магьосник Флаг.

Очите на дракона” е чудесна книга, адски много я харесваме. Принципно тя няма нищо общо с останалите произведения на Стивън Кинг, въпреки че в нея присъстват много познати теми и герои (за феновете Флаг е добре познато име), и ще ни е адски интересно да видим какво ще се получи от претворяването ѝ на екран. С удоволствие ще следим развитието на проекта.

За финал вижте началото на второто българско издание на романа, както и оригиналната корица, дело на Петър Станимиров, на първото.

Някога, в едно кралство, наречено Делейн, живял крал с двама синове. Делейн било много старо кралство и познавало стотици крале, може би дори хиляди – когато мине достатъчно дълго време, историците не могат да си спомнят всичко. Роланд Добрия не бил нито най-добрият, нито най-лошият крал, властвал някога над тези земи. Той много усърдно се стараел да не причини на никого голямо зло и обикновено успявал. Стараел се и да върши велики дела, но за жалост с това не се справял така добре. Резултатът бил – страшно посредствен крал, и той не смятал, че някой ще го помни дълго, след като умре. А смъртта му можела да настъпи по всяко време, защото бил стар и със слабо сърце. Възможно било да му остават година или две, три. Хората, които го познавали и виждали по приемите посивялото му лице и треперещите му ръце, били сигурни, че най-много до пет години на големия площад в подножието на Иглата ще бъде коронясан нов крал. Пет години само с божията милост. Така че всички в кралството, от най-богатия барон и най-пищно облечения придворен до най-бедния крепостник и окъсаната му жена, мислели и говорели за Чакащия, по-големия син на Роланд, Питър.

Един човек обаче кроял други планове: на трона да бъде коронясан за крал синът на Роланд, Томас. Този човек бил Флаг, кралският магьосник.

1255.max

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Първата книга на Кинг, която съм прочел. И не е толкова голяма, че да е разтягат в няколко сезона

    1. Добре де, разбрахме още първия път….

  2. Ъъъъ, това да не се очертава като новия „Игра на тронове“ ?! 🙂

    1. Да. Вече го обявиха. Ще направят 10 сезона по 10 епизода с времетраене 7 минути всеки епизод, имайки предвид обема на изходния материал.