Неволно изпадаме в див възторг, когато великолепни актьори, носители на „Оскар“ и безброй други отличия, се включват в проекти на легендарни режисьори – и особено когато темата е историческа, реална и има за цел да пресъздаде събития, които са променили целия свят преди определено количество години. Не ни се иска да коментираме времеви периоди, защото се замислихме как емблематичният филм на режисьора Джон МадънВлюбеният Шекспир“ се превърна в явление на наградите „Оскар“ като спечели седем от 13-те си номинации, ала това се случи всъщност… преди 20 години! Нормално е днешните поколения да не могат да направят асоциация с края на ХХ век и затова референциите логично са към най-„новия“ от филмите на Мадън – „The Best Exotic Marigold Hotel“ от 2015. Време е да се върнем към настоящето.

Идеята на бъдещия филм „Operation Mincemeat” е да пресъздаде една изключителна истинска история от времето на Втората световна война, която променя хода на военните действия. Мадън работи по сценарий на Мишел Ашфорд, по книгата на Бен Макинтайър. „Operation Mincemeat” всъщност е кодово название на британски план за дезинформация от 1943 година. Той е част от мащабната операция „Баркли”, която има за цел да прикрие бъдещо настъпление – германското главно командване е убедено, че Съюзниците планират нападение в Гърция и Сардиния, а не в Сицилия. „Operation Mincemeat” е инсценировка с майор от Кралската морска пехота, уж загинал в самолетна катастрофа над Средиземно море. Всъщност тялото на офицера е доставено тайно с британска подводница, а морските течения го изхвърлят на испанския бряг. Германски оперативни работници заснемат документите, открити в чантата на „майора”, преди трупът да бъде върнат на британските власти.

Екипите на лейтенант Чарлз Чомли и лейтенант командир Юън Монтагю (това ще е ролята, в която ще видим Колин Фърт) правят всичко възможно да изпипат и най-малките детайли – от издирване на подходящия мъртвец, до създаване на цялостната му военна биография плюс съвършена подготовка на документацията, която британските власти „подхвърлят” на немското разузнаване. Успешното реализиране на този план работи изцяло в полза на съюзническите действия в континентална Европа. Не може да се отрече, че планът с трупа в морето е изключително странен, но пък авторите му са се справили страхотно с изпълнението му.

Режисьорът Джон Мадън споделя по повод идеята за филма „Operation Mincemeat”:

Тази история е уникална, особено в контекста на сюжетите, посветени на Втората световна война – тя притежава свръх-странна и съблазнителна комбинация между сериозен шпионаж и гениална измислица, а залогът е бил изключително голям. В сценария на Ашфорд има и напрежение, и романтика, и неочаквано забавни моменти, като всяка страница поднася изненади. Разказана е една история за хора, които водят съвсем различна война – в сенките, чрез измами, преследвани от непрестанната мисъл за липсата на всякаква гаранция за успех, но въпреки всичко те не се отказват…

Operation Mincemeat” все още е в тотално пред-подготвителен период – ясно е само, че Колин Фърт ще влезе в ролята на единия гениален лейтенант. Продуценти на проекта са Чарлз С. Коен, Иън Канинг, Емил Шърман и Крис Тайкиър. Ще се ослушваме за новини – любопитно ни е кога се планира да започнат снимките и още повече, кога се очаква готовият филм да се появи на екран.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *