A24 – студиото, което следим с огромен интерес, тъй като са си заслужили вниманието ни с множество изключително качествени филми, пуснаха трейлър на новия си филм „The Farewell”. Филмът е с Акуафина в главната роля и разказва фикционализирана версия на истинската история на сценарист-режисьорката Лулу Уанг („Posthumous“).

Главната героиня Били, родена в Китай, но израснала в Америка, разбира, че баба ѝ е диагностицирана с терминален рак, а семейството ѝ е решило да не ѝ казва, за да не я депресира. Затова пък измислят претекст за сватба, за да съберат цялото семейство в Китай, за да донесат радост на бабата за последен път. Родителите на Били обаче не са съгласни тя да иде, тъй като е известна с неспособността да сдържа емоциите си и те се тревожат, че тя ще издаде тайната.

The Farewell” дебютира с огромен успех на тазгодишния фестивал в Сънданс и от трейлъра бързо разбираме защо. Историята първо е точно като за Сънданс – прочувствена семейна история, едновременно смешна и тъжна, която изследва героите и техните взаимоотношения. В комбинация с възхваляваното представяне на Акуафина, не се съмняваме, че филмът ще си струва гледането.

И докато „The Farewell” несъмнено ще виси основно на раменете на главната си актриса, всъщност най-много се интересуваме от тематиката, която поставя. Не за първи път се изправяме пред идеята, че в източните култури, и особено китайската, индивидуалността и личните чувства съвсем не са от такова значение, колкото са в западната култура. Далеч по-голямо значение се отдава на колективните ценности и преживявания. Трейлърът доста натъртва на тази идея, която смятаме за много интересна, но се надяваме да не е чак толкова простовато изказана в целия филм, а да е по-дълбоко изследвана.

Акуафина от миналата година настъпва много сериозно на широката холивудска сцена и се надяваме да я виждаме във все повече сериозни проекти. Харесахме я в иначе доста посредствения женски римейк-продължение „Бандитките на Оушън”, но повече от това – тя беше абсолютната ненадмината звезда в „Crazy Rich Asians”. Дотук най-вече сме виждали комедийните ѝ способности, но имаме големи надежди, че именно „The Farewell” ще ни даде възможност да оценим и драматичните ѝ заложби, без да жертваме комедията, която така ѝ се отдава.

The Farewell” ни изглежда страшно сладък и искрено прочувствен, така че ще го гледаме с удоволствие. Ето какво казва Лулу Уанг за вдъхновението зад филма:

Винаги съм усещала разделението в отношенията ми с моето семейство и с моите приятели и колеги, и със света, който обитавам. Това е есенцията на това да си имигрант и да си застанал между две култури.

the-farewell-poster-1-20190512

Сценарист и режисьор на „The Farewell” е Лулу Уанг („Posthumous“), а на Акуафина партнират Зи Ма („Човекът във високия замък”, „Първи контакт”), Даяна Лин, Жао Шужен, Лу Хонг и др.

Премиерата е насрочена за 12 юли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *