Удивляваме се на упоритостта, с която продължаваме да преследваме новините по адрес на „Офелия“ („Ophelia”) – интерпретация на познатия Шекспиров разказ за проблемите на Хамлет, пресъздадена от режисьорката Клер МакКарти („The Waiting City”), авторката на романа „ОфелияЛиса Клайн и сценаристката Семи Челас („Mad Men”, „The Eleventh Hour”). Ясно е, че основният притегателен елемент е Дейзи Ридли, на която е поверена главната роля – идеята е именно през погледа на нейната героиня да се запознаем с оплетената в интриги и предателства реалност на датския кралски двор.

Преди седмица IFC Films пуснаха нов трейлър на представения отдавна в Сънданс филм и може би от дистанцията на времето нещата ни изглеждат малко по-добре (като че ли)… Но може и да е (лъжливо) впечатление.

Явно е, че създателите на тази авантюристична версия на Хамлет не са доволни от отзивите, които „Офелия“ е получил до момента – иначе защо ще се мотаят почти година и половина в колебания да го пускат ли този филм на екран (въобще) или да го забравят. Само че в него освен Ридли се изявяват и Наоми Уотс, Клайв Оуен и Том Фелтън и вероятно от „кумова срама” са решили да дадат някакъв минимален шанс на творбата на МакКарти. Трябва да признаем, че визуално нещата въобще не изглеждат зле и ако не ставаше въпрос за (предполагаемо) кощунство по адрес на Шекспир, сигурно с други очи щяхме да гледаме на тази любовна история от средновековието. Която доста напомня за Ромео и Жулиета от представените в трейлъра кадри…

Действието се развива през 14 век, но разказът е предаден на съвременен език и поставя в центъра на познатия шекспиров сюжет на „Хамлет” Офелия (Дейзи Ридли). Красива и интелигентна бунтарка, отраснала без майка, младата придворна дама на кралица Гертруда (Наоми Уотс) привлича вниманието на привлекателния принц Хамлет (Джордж МакКей) и скоро между тях разцъфтява нежно, но забранено чувство. На прага на военен конфликт, страст и предателства разкъсват отвътре замъка Елсинор, а Офелия трябва да направи избор между любовта си и собствения си живот, за да опази една много опасна тайна.

клайв оуен наоми уатс дейзи ридли

Премиерата на „Офелия“ („Ophelia”) в САЩ е предвидена за 28 юни 2019 – наистина ще ни е интересно какви резултати ще успее да събере филмът след първите си една-две седмици (надали ще го държат повече) на екран.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *