tsg-08-1-3-8-h-2019-1558269974

Докато подготвя следващия си филм „Blood on the Tracks” и развива разнообразни други проекти, Лука Гуаданино е намерил време да представи нов късометражен филм на фестивала в Кан, наречен „The Staggering Girl”. По всичко личи, че 37-минутната творба е нещо доста нестандартно и докато ревютата, излизащи от фестивала, не са особено ласкателни, това не значи, че не е интересна идея, която бихме искали да видим със собствени очи.

The Staggering Girl” разказва за писателката Франческа, в чиято роля влиза прекрасната Джулиан Мур, която трябва да се върне в Рим, за да се грижи за възрастната си майка (Марта Келър). Доколкото разбираме, филмът е с нестандартна структура, тип „stream of consciousness” разказвателен подход, който Гуаданино е сравнил с „начина, по който спомените текат”. Разказът явно инкорпорира различни скокове между спомени и фантазии, някъде се намесва героинята на КиКи Лейн, чиято любовна история се разкрива пред Франческа чрез шепотите, излизащи от стената на апартамента ѝ. Несравнимият Кайл Маклоклан пък играе всички мъжки персонажи във филма.

Любопитен факт е, че зад „The Staggering Girl” седи спонсорството, парите и благословията на модна къща Валентино, която е осигурила костюмите за филма. Гуаданино е отрекъл това да е дълга и много арт реклама на бутиковата марка, но пък практически е признал, че без тяхната подкрепа филмът вероятно е нямало да съществува. Той цитира креативния директор на къща Валентино в момента – Пиерпаоло Пичоли, като негов колаборатор по този филм.

Истината е, че по нищо от прочетеното не ни става ясно какво всъщност представлява „The Staggering Girl”, можем само да спекулираме. Клипът, пуснат като „първи поглед”, само леко загатва за нестандартността на наратива, затова пък официалният синопсис тотално ни хвърля в неведение:

Движейки се между Рим и Ню Йорк, филмът разказва интимна история, изградена от жестове, символи, картини, силата на кръвната връзка и пола на две жени, които са се примирили със себе си.

Дори и в крайна сметка да се окаже прекалено претенциозна и скъпа реклама на непоносимо скъпи рокли, все пак сме любопитни да гледаме „The Staggering Girl”. Гуаданино ни е любимец, събрал е екип от стари колаборатори – Уолтър Фасано и Сайомбу Мукдипром (работили по повечето му филми досега), с които ни е показал, че може да прави невероятно красиви и емоционални филми – били пък те и с цел да продават висока мода.

The-Staggering-Girl-Poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *