Според информацията, която любезно споделиха Deadline преди няколко дни, Франсис Форд Копола няма намерение да се отказва от възможни бъдещи творчески планове. Днес, 7 април, той навършва 80 години, а проектът, по който работи в момента, може да се окаже един от най-амбициозните в творческата му кариера. Идеите за „Megalopolis” се раждат преди почти две десетилетия, Копола снима някои детайли в средата на 2001 година, но след терористичните атаки на 11 септември решава да изостави проекта.

Историята проследява един архитект, който има за цел да създаде пространство-утопия в Ню Йорк, но кметът (естествено!) му пречи по всякакъв начин. Наскоро стана ясно, че вероятно Джуд Лоу може да поеме главната роля, което е чудесна новина. Ето какво споделя Копола за проекта:

Планирам тази година да започна снимките на амбициозен филм, по който работя отдавна и в който ще бъде събрано всичко, научено от мен в дългата ми кариера (започнах на 16 години в театъра) – това ще бъде епично платно, в гигантски мащаби. Озаглавил съм го „Мегалополис” и ще бъде нетипична продукция, с голям актьорски екип. Възползвам се от всичките години опити да снимам в различни стилове и видове кино и кулминацията е това, което наричам „моя глас“. Проектът ми не е мейнстрийм, но имам намерение и бях окуражен да започна работа по него тази година.

Какво точно означава „голям актьорски екип” се надяваме да разберем съвсем скоро – може да е мащабен като брой въвлечени съмишленици или съставен от велики имена. Според нас ще е по-скоро и двете – комбинация, която много ни вдъхновява и си представяме как ще бъдат режисирани от майстора Копола, носител на пет награди „Оскар” и още десетки престижни отличия през годините. Ако снимките на „Megalopolis” наистина започнат тази година, вероятно може да се надяваме на готов мега-филм догодина или през 2021.

Междувременно стана ясно, че за предстоящия фестивал в Трайбека Копола е преработил (премонтирал или „композирал” наново) своята безспорна класика „Апокалипсис сега” – и ето, че 40 години след премиерата на филма, който тогава е безобразно съкратен, а впоследствие с „Apocalypse Now: Redux” (2001) прекомерно удължен, новата версия – „Apocalypse Now Final Cut”, е този вариант, с който създателят му е най-щастлив и се чувства горд да покаже на публиката.

Жалко, че не планираме пътуване до Ню Йорк през април и ще трябва да почакаме до официалното излизане на този „Final Cut” на достъпен за лично ползване носител. Дано някой се престраши да го покаже на голям екран у нас – би било велико!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Адски ми се ще Копола да се завърне с нещо качествено… въпреки че от почти 30 години прави само глупости 🙁