Може би сме му отпуснали малко по-голям кредит на доверие на господин Джон Фавро, а основателната причина е защото направи нещо наистина удивително с „Книга за джунглата” и успя да „оживи”, с помощта на екипа си от CGI-спецове, великолепни представители на животинския свят в една от най-увлекателните приключенски истории, дело на великия Ръдиард Киплинг.

И ние, подобно на Disney, разчитаме на уменията му да улавя верния тон и да пресъздаде по достоен начин с визуалните средства на XXI век една изключителна рисувана класика от 1994 година, превърнала се във франчайз за милиони (така, както само Disney умеят!). Дълго време ни тийзваха с кадри, които доказват майсторство, но не споделят подробности и не виждаме достатъчно герои – е, настана време за първия истински трейлър на дългоочаквания игрален „Цар Лъв” („The Lion King”).

Everything you see exists together in a delicate ballance!

Сигурни сме, че това е най-важната цел, която трябва да постигне и киното на XXI век – балансът между история, герои и представянето им пред публиката. Шансът, който са притежавали аниматорите в миналото, е бил уникален – със собствените си фантазия, талант, палитра с бои и маниакално постоянство те са създавали светове, в които са лудували мечтите на поколения деца (а и много възрастни). Традицията е продължена с помощта на мощните компютри и на по-различните умения, развити в нашата съвременност, и е изключително удоволствие да видим буквалното сливане на реалности – тази, в която живеем, с цялата ѝ неописуема пъстрота, с новата CGI-алтернативна вселена, в която оживява… всичко.

Шапка му сваляме на Джон Фавро – именно за деликатния баланс, който е успял да постигне в пресъздаването на героите. Дори Еджиофор не ни дразни (чак) толкова като Скар, макар че (винаги!) бихме предпочели да чуем безмилостно ледения глас на Джеръми Айрънс – завистливият лъв умело повежда действието в този първи трейлър, а зрителите имат възможност да се запознаят с повечето от героите в приказката, любима на милиони хора по света. Ще очакваме с нетърпение следващите доказателства, че „Цар Лъв” има сериозен потенциал да се превърне в един от най-касовите, guilty-pleasure-филми на 2019. Велико е, че изглежда толкова добре и вече нямаме търпение за „I Just Can’t Wait To Be King” и „Hakuna-Matata”!

За всеки случай (и онези заблудени души, на които не им е попадала анимацията) ще споделим отново класическия приказен сюжет:

Малкото лъвче Симба е обучавано от баща си, крал Муфаса, да поеме властта над африканските земи след като той си отиде от този свят. Завистливият му чичо Скар успява да измисли ситуация, в която да убие брат си Муфаса, да прогони наивния престолонаследник надалеч и да завладее лъвските земи. Години по-късно Симба се завръща – пораснал и разбрал истината за кроежите на Скар и неговите хиени, благодарение на приятелката си от детството, лъвицата Нала и заедно с вечно безгрижните си „дружки” от тийнейджърските години Тимон и Пумба, той побеждава Скар и поема трона – и отговорностите на баща си, за да управлява саваната като справедлив и мъдър владетел.

Оригиналната анимация има солиден боксофис успех с приходи от над 950 милиона долара в световен мащаб, печели два „Оскара“ за музиката си и след това е създаден супер успешният бродуейски мюзикъл, който е на сцена в Ню Йорк и Лондон вече повече от 20 години. С няколко продължения на първоначалната история, целият „франчайз” си е сериозно перо в приходите на Disney вече две десетилетия.

Lion King_02

Lion King_01

Освен великия Джеймс Ърл Джоунс, който отново е дал гласа си на цар Муфаса, в „Цар Лъв” на Джон Фавро ще чуем още Доналд Глоувър като Симба, Бионсе като Нала, Чуетел Еджиофор като Скар, Алфри Ударт като кралица Сараби, майката на Симба, Джон Оливър като Зазу, адютант на Муфаса и „наблюдател-учител” на малкия престолонаследник, Джон Кани като жреца Рафики, Флорънс Касумба като хиената Шензи, Били Айкнър и Сет Роугън като Тимон и Пумба, Дж. Д. МакКрери и Шахади Райт Джоузеф ще влязат в ролите на малките Симба и Нала.

Цар Лъв” („The Lion King”) ще се появи на кино на 19 юли 2019 година – 25 години след премиерата на едноименната оригинална анимация!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. ‘… Истинският цар гледа какво да даде… ?!?
    Това на български звучи много весело….ха-ха…
    Иначе, това много става наистина …
    Колкото е по-истинско, толкова е по-измислено и обратното – могат да измислят повече, защото е така истинско …:))

  2. Известни Ютубери вече си дадоха мнението за трейлъра на този филм. И според тях филмът още отсега си личи, че ще бъде твърде стерилен. CGI ефектите на животните изглеждат твърде сковани и без живот. И ако се съди по трейлъра – в игралния филм просто са копирали „дословно“ сценария на анимацията.

    1. И на мен леко ми направи впечатление, че не се усмихват като в анимацията