От днес стартира новият сезон на „Европейско кино за учащи”. Филмът, който ще открие програмата в Дом на киното от 18:30 часа, е „Папа Франциск: Човек на думата си” на Вим Вендерс.

Повече подробности за него и за останалите филми от програмата, сред които са „Човекът, който уби Дон Кихот” на Тери Гилиъм, „Ван Гог: Пред портите на вечността“ на Джулиън Шнабел и „Другият любовник“ на Франсоа Озон, ще откриете в официалното прессъобщение:

ПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си
на Вим Вендерс дава началото на пролетния семестър на
ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ

Новият сезон ще бъде открит лично от  кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското кино през цялата учебна година.

Пролетният семестър на проектастартира на 8 април, понеделник, в 18:30 часа с уникалната документална творба на майстора Вим ВендерсПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си, чиято премиера беше в Кан 2018. Филмът епо-скороличнопътуванезаедноспапаФранциск, отколкото кинобиография.

Отдълбокатамузагриженостзанеравенствотомеждубеднитеибогатитедоотдаденосттамунакаузитезаоколнатасредаисоциалнатасправедливост, папаФранцискангажирапубликаталицевлицеипризовавазамир.

Месец преди предстоящото посещение на папата в България, младата публика на Дома на киното ще има шанса да се срещне с него на КИНО!

В самото начало на празничната Великденска седмица – 22 април, от 18:00часа – ще изненадаме младежите с най-новата творба на колосалния Тери Гилиъм – „ЧОВЕКЪТ, КОЙТО УБИ ДОНКИХОТ“. Режисьорът работи по идеята за този филм в продължение на десетилетия и след няколко смени на актьорския екип попада на Адам Драйвър и отдавнашния си приятел Джонатан Прайс („Бразилия“), с които успява да реализира фантасмагорично пост-модерния епос, за които е изгубил безброй безсънни нощи и дни на всевъзможни борби с вятърните мелници на реалността. МожелиДонКихотдасеспасивлудосттаси, бездабъдеобреченнасмърт? Идалилюбовтащепокорисвета? Отговорите са подписани от Тери Гилиъм в шеметен калейдоскоп, който трябва да бъде видян от всеки киноман!

Това твърдение важи с пълна сила и за ОБНОВЕНАТА ВЕРСИЯ на класическата „Монти Пайтън“-творба „ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН“ – ексклузивната прожекция за учащи е предвидена за 29 април, от 18:00 часа, в понеделника непосредствено след Великден! Няма по-подходящ филм, който да увенчае празничните дни от великолепната сатирична история, режисирана от Тери Джоунс, в която участвацелият екип на несравнимите, легендарни „Монти Пайтън“! 40 години след премиерата през 1979 година българската публика ще има възможност да се срещне отново с неповторимия подход към живота (Always look on the bright side of life!) и великолепното чувство за хумор на Греъм, Майкъл, Джон, Ерик, Тери и Тери! Не бива да се пропуска този шанс!

Вече се превърна в традиция в първата неделя на месец май да представяме в Дома на киното ТРИТЕ филма, номинирани от Европейската филмова академия за Наградата на младите зрители. През 2019 година това са „БОКСЬОРКАТА“ (Холандия-Белгия), „ГРУПАТА“ (Норвегия-Швеция) и „СТАРИ МОМЧЕТА“ (Великобритания-Швеция) – копродукции, които впечатляват с увлекателни тийнейджърски истории, разказани с усет и забавни обрати. На осмия „Филмов ден на младите зрители“, който през 2019 година е на 5 май и стартира в 10:30 часа сутринта, като програмата включва гледане и на трите филма и гласуване от страна на публиката, ще очакваме младежите в София, които са между 9 и 14 години и са влюбени в КИНОТО!

Изборът на младите хора в повече от 40 града в цяла Европа ще определи носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия за 2019 година – елате, гледайте, забавлявайте се и гласувайте!

Програмата на „ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ продължава в традиционния понеделник – 13 май в 18:00 часа – с една от важните биографични творби, поставили специален акцент върху творчеството на Винсент Ван Гог. Новият филмна Джулиън ШнабелВАН ГОГ: ПРЕД ПОРТИТЕ НА ВЕЧНОСТТА“ пленява с осезаемия начин, по който ни кара да усетим светлината в света на ВанГог. Вдъхновеният екип създатели на филма ефикасно съчетава чувственото, емоционалното и духовното, предавайки известните факти от живота на великия художник. Сърцето на този изумителен филм е покъртителното изпълнение на Уилям Дефо, който преди няколко месеца получи номинация за „Оскар“ за главна мъжка роля!

Във филма си „ВРАГОВЕ“ с помощта на екип от прекрасни български актьори Светослав Овчаров пресъздава един специален момент от Балканската война през пролетта на 1913 година. Докато турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. И както обикновено става в нашата история, противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете… Ролите са поверени на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, а прожекцията в Дома на киното е предвидена на 20май с начален час 18:00.

Документалната творба на Боян ПапазовТОВА ИМЕ ГО ЗАБРАВЕТЕ“, която ще се представи на 27 май, от 18:00 часа, е посветена на една легенда в българския театър – ЮлияОгнянова. Тя е изключително явлениевнашатакултура! Филмътразказвазабиячите, цензурите, клоунитеи„децата“наЮлияОгнянова. Нейните„деца“салицетонабългарскиятеатърднес…

Продължаваме и създадената традиция за прожекции на нетрадиционни локации – очаквайте на 30 май от 20:30 часа на ОТКРИТО в Студентски град – двора на УНСС в София една специална среща с „ЛУДЕТИНИ“ на Паоло Вирдзи. Забавен, ексцентричен, трогателен, вибриращ със свободния дух на героините си, този филм е страхотно предложение в навечерието на първия летен месец! Беатрисежена, накоятонякойтрудноможедазатвориустата. Тяебогата, знатнадама, коятовярва, чеподдържаинтимниотношениясъссветовнителидери. Даниелапъкетатуиранинтроверт, крехкамладажена, коятоживеезаключенав личнатасимистерия. ИдветесапациенткинамодернатапсихиатричнаклиникаВилаБионди, а какво се случва по пътя, който поемат заедно – елате на кино, и ще узнаете!

Месец юни е посветен на три загадъчни, увлекателни истории: на 3 юни каним учащите на среща с най-новия филм на Паоло СорентиноТЕ“, спечелил 12 номинации „Давид на Донатело“, вдъхновенотличносттанаСилвиоБерлускони – яростнополитическинекоректнакомедия, присмиващасекактонасвоягерой, такаинаднешнаИталия, като главната роля е поверена на уникалния Тони Сервило; за 10 юни е предвидена прожекцията на „ПРИКАЗКА ЗА АСТРИД“ на Перниле Фишер Кристенсен – първатакинобиографиянасветовноизвестнатаписателкаАстридЛиндгрен, чиитогероисалюбиминамалкииголемив целия свят; на 17юни ще представим „ДРУГИЯТ ЛЮБОВНИК“, един от най-новите филм на „лошото момче“ на френското кино Франсоа Озон, в който красивамлададаматръгванасеансиприпривлекателенимистериозенпсихолог, а впоследствие двамата започват връзка и обратът в отношенията е наистина неочакван… Началният час на прожекциите за учащи в първите три понеделника на месец юни е 18:00, мястото е познато и обичано – Домът на киното!

Основни лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф.Георги Дюлгеров. Освен ангажимент за представяне на филмите, те продължават да поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите и ще предоставят отговори на въпроси на тези, за които киното е страст или бъдеща професионална реализация.

◊ ◊ ◊

„Европейско кино за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален филмов център”, както и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.

◊ ◊ ◊

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ – Пролет 2019

Програма в Дома на КИНОТО

8 април (понеделник), 18:30часа
ПАПА ФРАНЦИСК: ЧОВЕК НА ДУМАТА СИ, режисьор Вим Вендерс

22 април (понеделник), 18:00 часа
ЧОВЕКЪТ, КОЙТО УБИ ДОН КИХОТ, режисьор Тери Гилиъм

29 април (понеделник), 18:00 часа
МОНТИ ПАЙТЪН – ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН, режисьор Тери Джоунс

5 май (неделя), 10:30 – 18:30 часа ФИЛМОВ ДЕН на МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ
БОКСЬОРКАТА, режисьор Йохан Тимерс

ГРУПАТА, режисьор Кристиан Ло

СТАРИ МОМЧЕТА, режисьор Тоби МакДоналд

13 май (понеделник), 18:00 часа
ВАН ГОГ: ПРЕД ПОРТИТЕ НА ВЕЧНОСТТА, режисьор Джулиън Шнабел

20 май (понеделник), 18:00 часа
ВРАГОВЕ, режисьор Светослав Овчаров

27 май (понеделник), 18:00 часа
ТОВА ИМЕ ГО ЗАБРАВЕТЕ, режисьор Боян Папазов

3 юни (понеделник), 18:00 часа
ТЕ, режисьор Паоло Сорентино

10 юни (понеделник), 18:00 часа
ПРИКАЗКА ЗА АСТРИД, режисьор Перниле Фишер Кристенсен

17 юни (понеделник), 18:00 часа
ДРУГИЯТ ЛЮБОВНИК, режисьор Франсоа Озон

◊ ◊ ◊

СПЕЦИАЛНА ПРОЖЕКЦИЯ на открито в Студентски град

30 май (четвъртък), 20:30 часа >>> УНСС
ЛУДЕТИНИ, режисьор Паоло Вирдзи

◊ ◊ ◊

Следете информационните канали на София Филм Фест!
ОЧАКВАМЕ Ви на КИНО – в Дома на КИНОТО!
#ДомътНаКинотоЕПовечеОтКино

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *