Адаптациите по произведения на Стивън Кинг нямат край, а поредната ще бъде нова колаборация между Краля на ужаса и Дж. Дж. Ейбрамс, от чиято съвместна работа се родиха „22 ноември 1963” и „Касъл Рок“. Двамата обединяват сили за нов сериал за Apple TV+ (стрийминг платформата на Apple), който ще бъде базиран върху „Романът на Лизи“ („Lisey’s Story“) на Кинг.

Тук идват и интересните новини. The Hollywood Reporter съобщават, че този път творческата роля на Стивън Кинг в проекта ще бъде доста по-голяма и той ще бъде сценарист на всичките шест епизода – нещо, на което може да се гледа като нож с две остриета, тъй като предишните опити на Кинг в писането на сценарии не са никак впечатляващи. В следващата информация обаче не откриваме никакви минуси и това е, че в главната роля в сериала – тази на Лизи, ще влезе винаги отличната Джулиан Мур.

Тук е време да отбележим, за тези, които не са запознати със сюжета на „Романът на Лизи“, че историята разказва за Лизи Ландън – овдовялата съпруга на известен писател, която се справя с тежките последствия от загубата му. Докато разчиства работното място на мъжа си, Лизи открива непубликуван роман, който крие ключ към загадъчна тайна и нищо не подсказва, че носталгичното връщане в миналото ще се превърне в почти фатално пътуване в тъмата, съпътствала нейния партньор през целия му живот.

Ако сте от по-редовните ни читатели, вероятно знаете, че сме верни фенове на Кинг, затова очакваме всяка екранизация по негово произведение с огромен интерес. Разбира се, не всички са хитове, но това не означава, че няма да следим развитието покрай „Романът на Лизи“. Ще ви държим в течение с новите детайли, които се появят, а повече подробности за сюжета ще откриете в официалния синопсис на второто издание на романа, дело на издателство Плеяда:

Две години след смъртта на съпруга си Скот Ландън, прочут писател и човек с безкрайно сложна душевност, Лизи се захваща с нелеката задача да разчисти работните му помещения

Щастливият им брак е свършил, вече не са двама, Лизи е сама! „Бум! Край!“ – така гласи единственото изречение в „романа“, който тя открива в един кашон. „Бум“ ли? Думата е необикновена. Скот я е уловил в своето бездънно езеро на вдъхновението, на езика от детството му тя означава „ключ към загадка“. Каква е загадката този път? И кой е човекът, който звъни по телефона и настоява вдовицата Ландън да му предаде непубликуваните ръкописи на съпруга й (които вече струват цяло състояние), защото иначе?… И още един въпрос: възможно ли е световете, в които ни пренася въображението, да са реални?

Нищо не подсказва на Лизи, че носталгичното връщане в миналото ще се превърне в почти фатално пътуване в тъмата, съпътствала Скот през целия му живот. И че тя ще започне да пише свой роман – за извора на вдъхновението, за изкушенията на безумието и за тайния език на любовта. И за най-тъмните ниши в съзнанието ни, за които не дръзваме да говорим, за да не ни обявят за луди.

romana-na-lizi-bg-cover

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *