Напоследък често пишем за „true crime“ филми и сериали и бихме казали, че със заглавия като „Making a Murderer“, „The Case Against Adnan Syed“, „The Act“ и още много други, в момента има своеобразен ренесанс на жанра – и в документалистиката, и в художествените произведения. Много рядко обаче двата различни погледа към едно събитие вървят ръка за ръка, подобно на „Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes“ и „Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile“ – и двата филми на режисьора Джо Бърлинджър, единият документален, а другият игрален и със Зак Ефрон в главната роля.

Сега Джо Бърлинджър ще подходи по подобен начин към едно особено известно и за много хора все още неразрешено престъпление – убийството на Мартин Лутър Кинг. Режисьорът ще снима един документален филм за действителните събития и игралния „Slay the Dreamer“ за Джеймс Лоусън, приятел и довереник на Кинг, който от години се опитва да докаже, че осъденият за убийството Джеймс Ърл Рей всъщност е изкупителна жертва. Ето какво казва Бърлинджър за двойния проект:

Това е изключително болезнена глава от американската история, която за много хора е неразрешена. В това време на търсене на отговорност и расово разделение, за мен е чест да работя с пастор Лоусън, за да разкрием какво точно се е случило в този съдбовен ден преди 51 години.

Slay the Dreamer“ ще проследи откритието и твърденията на Лоусън, че след убийството единственият свидетел – Грейс Уолдън, е била затворена в лудница под фалшиво име, след като не е приела награда от ФБР и е отказала да подпише показания, че Джеймс Ърл Рей е убиецът. Самият Лоусън е категоричен:

На 4 април 1968 г. Джеймс Ърл Рей не е убил или стрелял по Мартин Лутър Кинг и доказателствата за това са без съмнение. Рей е избран като изкупителна жертва от планиралите убийството, което е голяма част от „политиката на убийства“ на 60-те, която промени историята на страната ни към тиранията. Този филм разкрива критична част от важната истина за убийствата през 60-те, които ни доведоха до днешното положение като нация. Ние, гражданите на САЩ, имаме нужда от този филм, за да ни помогне да намерим пътя си към справедливостта и истината.

Думите на Лоусън ни се струват прекомерно драматични, но двата филма ни звучат любопитно и смятаме, че може да се получи нещо доста интересно. Джо Бърлинджър има изключително много опит в жанра и с кеф ще хвърлим едно око на документалния филм, който в момента ни вълнува повече от игралния „Slay the Dreamer“. Разбира се, това може да се промени съвсем скоро с някоя кастинг новина или малко по-късно с някой готин трейлър. Ще ви държим с течение, стига да има развитие по двата проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. С тези си думи Лоусън му парви анти-реклама, ама някои викат, че нямало лоша реклама, та ще погледнем, какво ще направят.