Възпитали са ни да казваме истината, така че директно трябва да си признаем, че бяхме много изненадани, когато разбрахме новините, че се готви втора част на „Tomb Raider: Първа мисия” с Алисия Викандер. Не мислехме, че някой въобще го гледа този филм, камо ли пък, че е направил достатъчно пари, за да накара студиото – в случая MGM и Warner Bros – да се заемат и с продължение. Признаваме си обаче грешката и бързо си направихме проучването – първият от новите филми за иконичната Лара Крофт, който излезе миналата година, е спечелил почти 280 млн. долара от световния боксофис. Обикновено се смята, че един филм излиза на печалба, когато направи над двойно от бюджета си на световно ниво. Тук този мъгляв критерий е спокойно покрит – приблизителният бюджет на продукцията е бил 94 милиона.

И така въпреки средно топлото посрещане и от критиката, и от публиката, явно се продължава напред към ново приключение за Лара на големия екран. Разбира се, огромен допринасящ фактор е Алисия Викандер, която още преди официалната премиера на филма беше казала, че с удоволствие ще се завърне в ролята отново, стига да има достатъчно интерес. Викандер е актриса, която много харесваме заради неоспоримия ѝ талант, но също така и защото не я гледаме много често. Личи си, че носителката на Оскар подбира внимателно проектите си и макар не всичките са разбиващи хитове, тя прави избори, които наистина ѝ допадат. Самата тя като изпълнение със сигурност е най-отличаващото се и хвалено нещо от „Tomb Raider: Първа мисия”, така че ѝ стискаме палци да може да си поведе успешен франчайз, без значение какви са личните ни чувства за него.

Продължението току-що беше официално потвърдено, така че е на изключително ранен етап и нищо конкретно все още не се знае. Намираме за доста обещаващо обаче, че за сценарист е наета Ейми Джъмп, до голяма степен защото Викандер харесва досегашната ѝ работа. А досегашната ѝ работа включва нестандартни и грабващи погледа филми като „Free Fire”, „Sightseers” и „High Rise” – и трите режисирани от Бен Уийтли. Това ни връща към мисълта, че от доста време следим за следващите проекти на Уийтли, а по едно време даже очаквахме самата Викандер да бъде част от все още предстоящия “Freak Shift” – надушваме тук общата нишка.

Докато наистина си признаваме, че досега не сме намерили причина да ни пука за тази нова версия на Лара Крофт, сценарист с такова любопитно резюме наистина смятаме, че има какво да допринесе именно за такъв тип екшън. Ако нещо ще ни накара да се заинтересуваме живо от поредицата, то това ще бъде именно потенциалът за готин сценарий.

Няма да очакваме филма преди 2021 г., но ще следим развитието му. Доколкото разбираме, освен Викандер, най-голям шанс за завръщане от първата част има Кристин Скот Томас в ролята на злодейната Ана Милър.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Първият филм беше толкова стерилен и негледаем, че ми се изкривиха очите от eye-roll. Нямам грам ентусиазъм за втори филм с Викандер – за мен тя въобще не става за ролята на Крофт.

  2. “Няма да очакваме филма преди 2021 г.” – аз и след това няма да го очаквам ?

  3. Мацката ме кефи, засега върховната й роля, поне за мен е в U.N.C.L.E на Гай Ричи. Като Лара Крофт не е убедителна…