the-stand-20190201

Преди няколко години за последно писахме за евентуалната нова екранизация на „Сблъсък“ („The Stand) на Стивън Кинг, когато Бен Афлек, който замени Дейвид Йейтс като режисьор, напусна проекта, за да се съсредоточи върху ролята на Батман (а наскоро беше потвърдено, че предава щафетата за „The Batman“ на Мат Рийвс). Тогава се носеха слухове, че новият „Сблъсък“ отива при Скот Купър, но това беше преди повече от пет години и бързо стана ясно, че филм по романа на Краля скоро няма да има. И както често става напоследък, проектът възкръсва под формата на телевизионен сериал, който току-що беше официално поръчан от CBS All Access.

Джош Буун („The Fault in Our Stars“, „New Mutants“), който вече от години работи по пренасянето на романа на екран, ще е сценарист и режисьор, а компания като сценарист и изпълнителен продуцент ще му прави Бен Кавел („SEAL Team“).Добрата новина е, че този път шансовете да видим „Сблъсък“ на екран, макар и по-малък, са значително по-сериозни, защото CBS All Access са поръчали 10 епизода. Засега не се знае нищо повече като замесени лица (камо ли за кастинг), но ако искате да знаете малко повече за сюжета, а не сте чели романа, по-долу ще намерите краткия официален синопсис на българското издание.

джош буун
Джош Буун

Ето какво казва самият Стивън Кинг за предстоящия сериал:

Вълнувам се и съм много доволен, че „Сблъсък“ ще получи нов живот в тази вълнуваща нова платформа. Мъжете и жените, които работят по него, знаят много добре какво правят; сценариите са динамит. Крайният резултат ще е нещо запомнящо се и вълнуващо. Вярвам, че ще отведе зрителите в свят, който се надяват никога да не стане действителност.

Джош Буун пък споделя колко важен за него е „Сблъсък“ и какво означава за него да подготвя екранизацията:

Четох „Сблъсък“ под леглото, когато бях на 12 и родителите ми баптисти изгориха книгата в камината, когато я откриха. Възмутен, аз откраднах клиентския FedEx номер на баща ми и пратих писмо на Кинг, обяснявайки колко обичам творчеството му. Няколко седмици по-късно се прибрах вкъщи и ме чакаше колет от Мейн. Вътре имаше няколко книги и красива бележка от самия Господ, който ме окуражаваше да пиша и ми благодареше, че съм му фен. Родителите ми, трогнати от добротата и щедростта на Кинг, отмениха забраната на книгите му. В първия ми филм написах поява на Кинг като самия себе си и в продължение на пет години работя по екранизацията на „Сблъсък“. Намерих невероятни партньори в CBS All Access и Бен Кавел. Заедно със Стивън Кинг, Оуен Кинг, дългогодишните ми партньори като продуцент Нейт Лий и Джил Килингтън, възнамеряваме да ви предложим най-добрата версия на шедьовъра на Кинг.

Ето го и обещания синопсис на българското издание на „Сблъсък“ от издателство Бард:

След авария в свръхсекретна военна лаборатория в света се разразява епидемия от смъртоносен грип. Властите се опитват да я прикрият с всички средства, но скоро става ясно, че краят е близо.

Само за няколко седмици човечеството е почти унищожено. Малцината оцелели са осъдени да бродят из осеяния с трупове свят в търсене на най-оскъдното – близостта на друго човешко същество. Измъчвани от мисли за безвъзвратно изгубеното и от страховити сънища, те са решени да завъртят отново колелото на живота.

Две сили се борят за душите на оцелелите. Следвайки техния повик, хората ще се изправят пред поредния съкрушителен сблъсък.

Честно казано, отдавна не се връзваме на изказвания като горните (историята на Буун обаче определено ни хареса), но ни е любопитно какво ще се получи – преди години сме гледали една екранизация на романа, но тогава определението телевизионен сериал имаше доста по-различно значение и никой не можеше да се похвали с качеството, което виждаме напоследък (нито с бюджетите, с които разполагат някои сериали днес). Дано скоро има още развитие, а ние ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Някой преди време беше казал, че това е трудна за филмиране книга

  2. Няма такова безпощадно пилеене на дигитално мастило с несъдържателни или генерични коментари като при левента Ради ?