Макар и без съмнение качествено кино, „Капитан Филипс“ не е най-любимият ни филм нито на Пол Грийнграс, нито на Том Ханкс, което само показва колко още по-качествени заглавия имат и двамата във филмографиите си. Все пак, не може да се отрече, че освен добър филм, „Филипс“ е също така финансово успешен и има 6 номинации за „Оскар“ – доста добро първо сътрудничество между режисьора и актьора. Казваме „първо“, защото сега научаваме, че двамата се готвят за втори съвместен филм, който, също така, звучи доста любопитно.

Става дума за историческата драма „News of the World“ по романа на Полет Джайлс, който е адаптиран от Люк Дейвис („Lion“) и разказва за капитан Джеферсън Кайл Кид – ветеран, който обикаля Тексас като новинар, преди да получи за задача придружаването на малко момиче до Сан Антонио. Всъщност, вижте официалния синопсис на романа и сами преценете дали тази история заслужава внимание, дали звучи като сюжет, на който Пол Грийнграс може да вдъхне живот, и дали Том Ханкс ще е подходящ за главната роля.

Годината е 1870 и капитан Джеферсън Кайл Кид обикаля северната част на Тексас, четейки новини от света на зажаднялото население. Възрастен вдовец, който е преживял три войни и се е бил в две от тях, капитанът харесва самотния си живот, постоянно на пътя.

В Уичита Фолс той получава предложение – 50 златни долара, за да придружи сираче до роднините ѝ в Сан Антонио. Четири години по-рано група индианци са убили родителите и сестрата на Джоана, но са пощадили малкото момиче и са я отгледали като свое дете. Наскоро спасена от американската армия, 10-годишната Джоана отново е откъсната от дома си.

Тежкият път на мъжа и момичето е 400 мили през незаселени земи и се оказва не само труден, но и опасен. Джоана е забравила английския език, постоянно се опитва да избяга, не иска да носи обувки и отказва да се държи „цивилизовано“. Но с всяка изминала миля двамата самотни оцелели се сближават и започват да се доверяват един на друг. В тези опасни земи връзката им ще се окаже въпрос на живот и смърт.

Малко ни напомни на „True Grit“, но едва ли ще има кой знае колко прилики. Според информацията на Variety договорите все още не са подписани, но „преговорите текат“ и подозираме, че съвсем скоро ще има официално потвърждение и дори още някоя и друга кастинг новина. Разбира се, това е Холивуд, така че не бихме заложили пари, но смятаме, че „News of the World“ има добри шансове да стигне до екран. Дано да е така и дано крайният резултат да е на нивото, което очакваме.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *