cumberbatch-20190216

Светът винаги може да е (малко) по-хубаво място, ако се сещаме по-често да хвърляме по едно око на обещанието за „Добри поличби” – поне докато уникално шашавата история не се появи (в целия си апокалиптичен блясък) на малкия екран. В последния ден на прес-събитието, организирано от Асоциацията на телевизионните критици, станаха ясни няколко впечатляващи детайла – не само във връзка с премиерната дата. Авторът и шоурънър Нийл Геймън, заедно със звездите в поредицата Майкъл Шийн и Дейвид Тенант плюс изпълнителният продуцент и режисьорът Дъглас Маккинън разкриха кой е избран да се появи в ролята на Сатаната – и това е самият Бенедикт Къмбърбач. Разбира се, че не могат да намерят по-подходящ, авторитетен и внушителен британец, който да поеме епизодичната, но важна роля, при положение, че ще видим Франсис Макдормант като Господ…

Не за първи път Къмби приема шантави предизвикателства – надали има човек на земята, който да не се е влюбил в неговия дракон Смoг, който – да си кажем честно – беше най-сполучливото нещо във втората трилогия на Питър Джаксън, посветена на Средната земя. В „Добри поличби” нещата ще бъдат подобни – предвижда се Сатаната да е гигантски и анимиран, поне 120 метра висок, но въпреки всичко трябва да притежава внушителната сила, която гласът на Къмбърбач може да пресъздаде. И все пак да живее motion capture-техниката – Бенедикт си е изиграл ролята, „точките” са запаметили неговото изпълнение и сега е ред на майсторите аниматори да си свършат работата.

Авторите на поредицата също предупреждават, че въвеждащите кадри в епизод 3 са (малко) доста по-дълги от обичайното – надписите се появяват към 30-ата минута, което всъщност може да обърка зрителите и на пробните прожекции част от тях са си мислели, че епизодът вече приключва. Нали се сещате – „пробни прожекции” означава, че е имало щастливци, които вече са изгледали любимата ни история за изгубения Антихрист, Армагедон и „правите и акуратни предсказания на Агнес Нътър”, гръм да ги порази дано!

И сега, като видите началните надписи на поредицата, ще си кажете „Монти Пайтън”! Да, режисьорът Дъглас Маккинън си признава влиянието на великите шегаджии, мислители и съвършени британски (плюс един натурализиран Тери Гилиъм) философи, но всичко е реализирано с „намигване” много други културни реалности. „Искахме да направим така, че да изглежда епично, и величествено, и прекрасно, и топло като усещане.” Според самия Геймън, началните надписи са повлияни безспорно от Гилиъм, но и от Едуард Гори, както и Йеронимус Бош, а една от най-странните особености на „Добри поличби” е липсата на стил – „правехме това, което смятахме, че ще проработи!

Нека не ви отегчаваме с подробности около поредицата, които може да намерите в новините ни до момента. Най-накрая стана ясно кога приключенията на Кроули и Азирафел могат да бъдат видени от феновете (пък и не само от тях) – на 31 май 2019 всички епизоди на „Добри поличби” ще бъдат пуснати наведнъж в Amazon Prime Video. Значи трябва да издържим ще около… 100-тина дни до Армагедон!

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *