Познаваме Дани Бойл и неговата пристрастност към провокациите – като се започне от кретените и влаковете, през индийските реалности и екстремните катерачески предизвикателства, just to name a few. Най-новата „лудост”, която е обзела него и майстора-разказвач на романтични истории Ричард Къртис, е The Beatles.

Не че великолепната четворка от Ливърпул и тяхната музика са нещо „ново”, но двамата автори на филма „Yesterday” („Вчера си е за вчера”) са решили да преоткрият реалната маниакална пристрастеност на няколко поколения към техните песни чрез странно фентъзи-решение – главният герой във филма се „събужда” един ден в свят, в който единствено и само той помни музиката, която промени света през 60-те години на ХХ век.

За онези, които не са запознати с британската телевизионна реалност, ще кажем, че Химеш Пател, когото виждаме в главната роля, е звезда от сапунена опера на BBC – „EastEnders” и вероятно се предполага, че заедно с Лили Джеймс, позната на публиката от „Mamma Mia! Отново заедно” и „Пепеляшка” на Кенет Брана, ще привлекат вниманието на публиката – най-вече младежката, защото се съмняваме, че поколението от истински фенове на The Beatles ще бъдат във възторг от кавърите на любимите им песни.

Пател влиза в ролята на симпатичен, но окаян младеж, който заживява в кошмар – той има огромното желание да покаже на всички, че не е плагиата, какъвто се чувства, и че най-великата музика на света вече е създадена от четирима дръзки младежи Джон, Пол, Джордж и Ринго, но… светът е на друго мнение. И изведнъж славата и „бийтълманията”, която познаваме от черно-белите документални кадри на миналото, му се „случват” на него…

Няколко са въпросителните, които бързат да се появят при поглед към новия филм на Дани Бойл, Ричард Къртис и Universal Studios – какви ли са сумите за музикалните права, които са платени, за да се правят подобни кавър-версии на легендарните песни? И също – какво, по дяволите, прави Ед Шийрън в цялото уравнение? Или е поставен там за събиране на „фенки”, ‘щото младите вече нищо не им говорят парчета като „Hey Jude”,„I Wanna Hold Your Hand”, „Let It Be” или легендарната песен от заглавието?

Колкото и да въздишаме по очарованието на миналото, нито то, нито величието и славата му имат шанс за завръщане – обзалагаме се, че подобен „реверанс” към спомените ще се стори ненужен и безкрайно помпозен за феновете. Но… Бойл обича предизвикателствата! Може и да му се получи забавен филм – ще видим на 28 юни 2019, когато „Yesterday” („Вчера си е за вчера”) трябва да се появи на екран.

YesterdayPoster1 yesterday_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Уфффф, баси бозата!!! Питър Джаксън е човекът и неговия проект, посветен на Бийтълс чакам с нетърпение 🙂 …

  2. На мен ми изглежда свежо, но със сигурност проектът на Джаксън е по-обещаващ и очакван.

  3. Много сладко изглежда и според мен, Дани Бойл знае как да прави зрелище и сцените с концертите от трейлъра още изглеждат супер. Пък и ако това наистина е шанс да се запознаят нови хора с Бийтълс, това е супер.

  4. бах, аз всичко, в което има бийтълс бих гледала…и това не е изключение. изглежда сладко.